Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au judecat, miercuri, contestaţia înaintată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Vasile Popa împotriva mandatului de arestare emis pe numele său.

În urma dezbaterilor, judecătorii au decis că încheierea Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a dispus arestarea magistratului orădean pentru 30 de zile, a fost legală şi temeinică. Decizia instanţei supreme este definitivă.

Avocatul magistratului, Alexandru Lele, este de părere că arestarea prim-procurorului a fost ilegală, unul din argumente fiind aceea că încadrarea juridică pentru faptele reţinute în sarcina acestuia nu a fost corect făcută. "Popa Vasile nu e autorul ilegalităţilor care îi sunt imputate. Din interceptările depuse la dosar, sunt alte persoane care ar fi încercat să-l manipuleze", a explicat Lele.

Prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa, în prezent suspendat, a fost arestat joia trecută la propunerea DNA, care îl anchetează, între altele, pentru şantaj, luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi distrugere de înscrisuri.

Concret, lui Popa i se reproşează că a luat taxe de protecţie de peste 50.000 euro de la evazionistul Dorinel Edu, că a şantajat un alt om de afaceri care îi datora bani respectiv că a distrus mai multe rechizitorii care priveau persoane din anturajul său şi care, în final, au beneficiat de soluţii favorabile.

Citiţi despre faptele de "vitejie" ale prim-procurorului Vasile Popa în articolele:

Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar

Fetiţe pentru şefu': Prim-procurorul Vasile Popa, arestat pentru corupţie, este "eroul" unui scandal sexual, cu detalii picante

Procuror "taxator": Şeful Parchetului Bihor, acuzat că a "stors" peste 50.000 de euro de la evazionistul Dorinel Edu