Fostul primar al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost condamnat la închisoare cu executare, în dosarul privind afaceri imobiliare cu Episcopia Greco Catolică.

Sentinţa a fost pronunţată, joi, de Curtea de Apel Oradea, când instanţa a dispus condamnarea lui Domocoş la 7 ani de închisoare cu executare, mai mulţi funcţionari ai Primăriei Beiuş, şi ei anchetaţi în dosar, au primit pedepse cu suspendare, în timp ce episcopul Greco-Catolic de Oradea, Virgil Bercea a fost achitat.

În acest dosar, fostului primar al Beiuşului i se impută faptul că s-ar fi folosit de funcţia publică ca să obţină pentru firma sa, pe care o conduce prin intermediul mamei, un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică, pe o chirie simbolică, în schimbul favorizării bisericii.

Inculpaţi şi achitaţi

Potrivit unei informări transmise de Biroul de presă al Curţii de Apel Oradea, în cazul lui Domocoş, condamnarea s-a pronunţat pentru acuzaţii de luare de mită, abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, fals intelectual, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, deţinerea fără drept a unei arme neletale, deţinerea fără drept a muniţiilor.

"Cu privire la acelaşi inculpat, instanţa a dispus achitarea acestuia pentru alte trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul", se spune în informare.

Episcopul Virgil Bercea a fost achitat pentru toate acuzaţiile care i s-au imputat, şi anume pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. Soluţia a fost similară şi în cazul administratorului episcopiei, Ovidiu Constantin, care fusese inculpat pentru dare de mită, fals în declaraţii şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, dar şi în situaţia Stelei Iambor, contabilă şefă a Episcopiei, acuzată de fals în declaraţii, complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

Curtea de Apel a achitat-o şi pe Daniela Petruţ, fostul auditor al Primăriei, acuzată de mărturie mincinoasă.

Prejudiciu recuperat

În acelaşi dosar, instanţa a mai dispus şi pedepse cu suspendarea sub supraveghere a executării pentru: omul de afaceri George Bunea (condamnat la 5 luni de închisoare pentru fals în declaraţii), Florin Morgovan şi Doina Blaga, foşti inspectori ai Biroului Impozite şi Taxe din Primăria Beiuş (care au primit câte 2 ani şi 8 luni închisoare pentru abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul), secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş (1 an şi 8 luni închisoare pentru fals intelectual şi instigare la fals intelectual) şi Ioan Uşvat, referent de la Biroul Arhitectului Şef, inculpat pentru fals intelectual şi condamant la 1 an închisoare.

"A fost respinsă ca nefondată acţiunea civilă a părţii civile Consiliul Local al Municipal Beiuş, constatându-se că partea responsabilă civilmente Episcopia Română Unită cu Roma Greco Catolică Oradea a achitat în întregime prejudiciul în cuantum de 260.290 lei", se precizează în comunicatul Curţii de Apel Oradea. 

Soluţia dată de Curtea de Apel nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

"Vom ataca"

Apărătorul episcopului greco - catolic Virgil Bercea, consideră că soluţia dată joi de Curtea de Apel Oradea este "legală şi temeinică". "Instanţa a confirmat ceea ce noi am arătat de la început. Şi anume că, din toate probele existente, nu rezultă vreo vinovăţie a episcopului Virgil Bercea şi nici a vreunui alt membru al Episcopiei", a declarat avocatul Bogdan Bodea.

Apărătorul lui Domocoş, însă, avocatul Răzvan Doseanu (foto), a spus că soluţia va fi atacată şi că se aşteaptă ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va da verdictul final, "să reanalizeze toate probele din dosar şi probabil să reformeze prezenta hotărâre".

Doseanu susţine că, pentru infracţiunea principală de corupţie pentru care s-a constituit acest dosar şi pentru care Domocoş a fost arestat, Curtea de Apel Oradea a dispus achitare. "Şi pentru alte infracţiuni reţinute în sarcina domnului Domocoş s-a dispus achitare. În cazul de faţă, soluţia, pe ansamblu, raportat la toţi inculpaţii, cuprinde 90% achitări. Inculpaţii au fost achitaţi pentru majoritatea infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată. Unii pentru toate infracţiunile, inclusiv episcopul Bercea. Practic, Domocoş a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a deţinut acasă o armă ruginită cu aer comprimat, a avut câteva cartuşe în plus peste limita legală, şi-ar fi ajutat mama - potrivit acuzaţiilor - să cumpere anumite produse pentru magazinul de vânătoare şi pescuit, ar fi reparat un acoperiş la un imobil fără a avea toată documentaţia legală", afirmă avocatul. 

De fapt, a precizat tot Doseanu, pedeapsa stabilită în cazul fostului edil ar fi fost de 14 ani, însă a beneficiat de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă şi ca atare a primit în final o pedeapsă de 7 ani. "În pedeapsa aceasta se regăsesc şi infracţiunile pentru care Domocoş a fost condamnat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu suspendare. A fost anulată suspendarea şi s-au contopit toate pedepsele. Mă gândeam la dosarul Cocoş (Dorin Cocoş, condamnat în celebrul dosar Microsoft, n.r.), unde s-a dispus o condamnare de 2 ani de închisoare pentru câteva zeci de milioane de euro, tun dat statului român. E bine că e o soluţie în primă instanţă care nu produce nici un efect juridic", a mai spus avocatul.