Fostul edil al Oradiei, Mihai Sturza, a fost înmormântat, marţi, în Cimitirul Municipal, fiind condus pe ultimul drum de circa 150 de apropiaţi şi colaboratori.

Toţi "foştii" Oradiei

La slujba de înmormântare oficiată la capela Haşaş au participat, alături de familie, politicieni actuali, precum deputatul Ioan Cupşa şi viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, dar şi personalităţi ale vieţii publice locale de la sfârştiul anilor ’90, între care fostul prefect Ionel Ungur, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Mihai Bar, fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Florian Dacin, şi alţii.

Printre cei care au venit să îşi ia rămas bun s-au mai numărat colaboratori din Primărie, precum fosta directoare a Direcţiei Relaţii Comunicare, Livia Banu, fosta şefă a Centrului de Informaţii Publice, Mariana Crăciun, şi actuala şefă a Serviciului de Evidenţa Persoanelor, Nicoleta Cherei.

La slujba de înmormântare a mai participat Kapy Istvan, fostul viceprimar UDMR, alături de care Sturza a condus municipalitatea orădeană, fostul director al Companiei de Apă Oradea, Ioan Ciursaş, şi omul de afaceri Beniamin Rus, patronul firmei Selina.

"M-am temut că vom fi puţini"

Numărul mare de foşti "grei" ai Oradiei care au participat la înmormântare i-a surprins inclusiv pe apropiaţi. "Sincer, m-am temut că vom fi puţini. Mihai ieşise din viaţa publică, iar lumea uită repede. Mă bucur că m-am înşelat", a spus un apropiat al fostului primar.

Deschis şi popular, fostul primar Mihai Sturza a avut bune relaţii atât cu colaboratorii, cât şi cu adversarii politici.

"Valoarea unui om se vede după câte lume vine să îţi aducă un ultim omagiu ţie şi familiei tale, fără să fie aduşi cu de-a sila, cu autobuzul. Faptul că Mihai Sturza putea să iasă pe stradă, între oameni, şi în timpul mandatului, şi după, fără să aibă nevoie de protecţia Poliţiei spune multe despre genul de om care a fost", a spus părintele Grigore Andreica, fostul protopop al Vişeului, cuscru al fostul primar, în cadrul slujbei de înmormântare.

De altfel, această mărturie a fost reluată inclusiv de foştii adversari politici. "În viaţă şi în politică am întâlnit puţini oameni cu care am putut colabora cum am colaborat cu Mihai. A fost omul cu care, dacă ai vorbit un lucru, aşa rămânea. Mare păcat că nu au fost şi alţii la fel de buni ca el", a declarat pentru BIHOREANUL, după slujbă, fostul preşedinte PSD Bihor, Mihai Bar.

Liberal de modă veche

Primar al Oradiei între anii 1996 - 2000, liberalul Mihai Sturza a încetat din viaţă sâmbăta trecută, în timpul unei vizite făcute în Sălaj, în urma unui infarct. Bărbatul, în vârstă de 69 de ani, se retrăsese din viaţa publică şi avea o firmă specializată în comercializarea de instumente medicale.

Născut în aprilie 1950 în Surduc, Mihai Sturza a absolvit Colegiul Emanuil Gojdu, după care a urmat Facultatea de Cibernetică din Timişoara, unde s-a şi căsătorit încă din timpul facultăţii.

Soţia lui Sturza a decedat răpusă de o boală cruntă, lăsând în urmă doi băieţi, Sebastian şi Mihai. Cel de-al treilea fiu, Alexandru, i s-a născut din a doua căsătorie.

Fost director al fabricii de confecţii Mioriţa, Mihai Sturza a înfiinţat după revoluţia din decembrie 1989 firma Confana. După încheierea mandatului de primar, Sturza a avut mai multe mici afaceri.

Fostul edil al Oradiei era cunoscut cu antecedente medicale, dar decesul subit i-a surprins pe cei apropiaţi.