Fostul primar liberal al comunei  bihorene Câmpani, Raul Bocşe, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Timp de aproape trei ani, el a reuşit să încaseze, lună de lună, un salariu de 10 ori mai mare decât cel legal. Alături de fostul edil, DNA Oradea a trimis-o în judecată şi pe o inspectoare de la Serviciul de Contabilitate al Primăriei, Eugenia Paşca. 

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al DNA, cei doi inculpaţi, Raul Bocşe şi Eugenia Paşca au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, în coautorat, fapte comise în perioada 2016 - iulie 2019. 

Concret, edilul, împreună cu contabila şefă a Primăriei, Jenica Coroiu, şi inspectoarea Eugenia Paşca, au făcut plăți nelegale prin care și-ar fi virat în conturile proprii și ale altor angajați din primărie, dar au beneficiat  și de plăți în numerar din casierie, în valoare totală de 1.435.513 lei. 

Aproximativ 95% din viramente i-a avut ca beneficiari pe cei trei și pe soțul contabilei, angajat ca muncitor, spun anchetatorii, arătând că pentru a da o aparenţă de legalitate fraudei, sumele erau înregistrate în contabilitatea Primăriei Câmpani sub forma unor plăţi pentru achiziții de carburanți și lubrefianți, piese de schimb, poștă, telecomunicații, radio, tv, internet, apă canal salubritate, materiale pentru curățenie, ba chiar şi haine, ori deplasări interne, detașări sau transferuri.

"În realitate, însă, plățile au fost efectuate către angajații comunei Câmpani pe cardurile pe care aceștia încasează drepturile salariale, sumele în cauză depășind cu mult veniturile nete realizate din salariul acordat pentru munca desfășurată", se arată în informare. 

Ca exemplu, DNA arată că deşi pe statele de plată edilul apărea că încasează venituri între 2.865 lei și 4.777 lei,  acesta a încasat lunar, în plus față de salariu, sume uriaşe, între 11.000 lei și 25.000 lei. "Sumele reținute ca folos în sarcina inculpaților au fost recuperate parțial", scrie în comunicatul DNA. 

Pentru a recupera întreaga pagubă, priocurorii au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor aparținând inculpatului Bocșe Raul Florin. 

De precizat e că, aşa cum a relatat şi BIHOREANUL, în luna iulie, procurorii DNA Oradea au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu contabila Jenica Coroiu, acuzată de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, în coautorat şi cu soţul ei, Cristinel, angajat pe un post de muncitor necalificat, pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.

Cei doi au admis că şi-au umflat ani la rândul veniturile cu deconturi fictive şi au acceptat pedepsele dispuse de procurorii DNA Oradea, și anume: 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere în cazul contabilei, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru soţul ei. Acordurile au fost înaintate, spre confirmare, Tribunalului Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!