Fostul primar al comunei Sârbi, liberalul Nicolae Ghiuro, contabila Primăriei, Floare Hava, și patronul firmei orădene Ramaian Construct, Radu Florin Popoviciu, au fost reținuți de procurorii Parchetului Bihor, luni seară, fiind acuzați că au păgubit bugetul comunei cu aproximativ 800.000 lei.

Surse din anchetă au declarat BIHOREANULUI că fostului edil i se reproșează faptul că, în perioada 2008-2012, când Primăria Sârbi avea contract cu o firmă din Timiş pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare, Ghiuro a plătit lucrările patronului orădean, subantreprenor al lucrării. Popoviciu ar fi plimbat banii în mai multe conturi, pentru a li se pierde urma, iar apoi i-a folosit pentru a-şi achita datoriile pe care firma sa le avea la bănci și la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, Ghiuro şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu, dispunând efectuarea de plăţi către Ramaian Construct, în cuantum de peste 800.000 lei, în baza unor situaţii de lucrări fictive, fără viza dirigintelui de şantier şi fără acordul firmei SIRD Timişoara SA, care avea calitatea de antreprenor pentru lucrările respective.

Totodată, în decembrie 2008, fostul primar a semnat un contract de custodie cu Ramaian Construct prin care a atestat în mod nereal existenţa a două rezervoare de apă în valoare de peste 100.000 euro, sumele de bani fiind folosite ulterior de către patronul Popoviciu.

La rândul ei, contabila Primăriei, Floare Hava, e acuzată că şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu, acordând viza de control financiar preventiv pentru plăţile către Ramaian, deşi ştia că respectivele operaţiuni nu sunt legale, "creându-se în acest mod un prejudiciu comunei Sârbi şi un avantaj patrimonial injust SC Ramaian Construct SRL".

Marți, cei trei urmează să fie prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi spălare de bani.

"În cauză, în vederea recuperării prejudiciului, organul de urmărire penală a procedat la instituirea de măsuri asiguratorii. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a tuturor împrejurărilor comiterii faptelor", mai spune comunicatul Parchetului.

Nicolae Ghiuro este unul dintre cei mai controversați primari din județ, strângând în timpul mandatului său din perioada 2008-2012 nu mai puțin de 179 de plângeri penale din partea unor consilieri locali PC și PSD, după ce a forțat revocarea viceprimarului PC, Gavril Ghiurău, cu care era în conflict.

UPDATE: Magistraţii au decis că măsura arestării nu se impune în cazul celor 3, cu toţii fiind cercetaţi în libertate.