Curtea de Apel Bucureşti a îndulcit, joi, sentinţa pronunţată în decembrie 2010 de către Tribunalul Bucureşti împotriva fostului rector al Universităţii Oradea, reducând pedeapsa stabilită de această instanţă - de 8 ani de închisoare - la doar 5 ani, cu executare, după ce a amânat de şapte ori judecarea procesului şi de alte patru ori pronunţarea sentinţei.

Pe lângă aceasta, Maghiar a fost condamnat la interzicerea drepturilor civile pentru încă o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale.

Scapă de plată?

În mod spectaculos, Curtea de Apel Bucureşti a admis atât apelul înaintat de Maghiar împotriva primei sentinţe, cât şi cel al DNA Bucureşti, structura de Parchet care în martie 2008 îl trimisese în judecată pentru înşelăciune, dar a respins apelul depus de Ministerul Educaţiei Naţionale în legătură cu recuperarea prejudiciului de 24,3 milioane euro provocat de fostul rector prin faptele reţinute în sarcina sa de procurorii anticorupţie.

Ca atare, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit prin Ordonanţă a procurorilor DNA în 2007 asupra averii lui Maghiar cu scopul ca acesta să nu-şi vândă maşinile şi numeroasele case şi terenuri, astfel încât aceste bunuri (evaluate la peste 4 milioane euro) să poată fi scoase la vânzare pentru recuperarea prejudiciului în eventualitatea unei sentinţe date în acest sens.

Un motiv şi mai important de speranţă pentru fostul rector este, însă, că decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce e lesne de presupus că fostul rector va şi face, pentru a evita încarcerarea.

Raportări false...

În 2005, BIHOREANUL a fost prima publicaţie care a scris despre faptele de corupţie pentru care Teodor Maghiar avea să fie trimis în judecată de către DNA, trei ani mai târziu. Astfel, în baza unui raport de control al Curţii de Conturi, BIHOREANUL arăta că Maghiar raportase la Ministerul Educaţiei şi Cercetării un număr de 21.455 studenţi la forma fără taxă, deşi numărul real al acestora era de trei ori mai mic, astfel că Universitatea a primit de la buget mai mulţi bani decât i se cuveneau.

După ani întregi în care procurorii orădeni s-au ferit să cerceteze infracţiunile semnalate de BIHOREANUL, în 2007 DNA Bucureşti anunţa începerea urmăririi penale atât împotriva fostului rector, Teodor Maghiar, cât şi împotriva celui de atunci, Doru Maghiar, fiul său.

"În perioada 2000-aprilie 2004 învinuitul Maghiar Teodor a semnat şi trimis la MEC situaţii nereale cu numărul de studenţi. Învinuitul i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC, care au aprobat obţinerea de către Universitatea Oradea a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului se ridică la 784.075.169.000 ROL, reprezentând diferenţa dintre sumele ce s-ar fi cuvenit Universităţii şi cele efectiv primite", arăta DNA, cu precizarea că bătrânul Maghiar a mai făcut o raportare falsă şi în noiembrie 2004, când rector era deja fiul său, "fapt care a determinat un prejudiciu de 117.701.289.000 ROL".

... şi diplome pe genunchi

În plus, arăta DNA, "Maghiar Teodor, ca rector, şi Maghiar Teodor Traian, ca prodecan al Facultăţii de Medicină şi apoi ca rector, au semnat 26 diplome unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri. Mai mult, specializările respective (chiropraxie, naturopatie, osteopatie, etc.) nu există în Nomenclatorul Specialităţilor Medicale din România".

După încă un an, în martie 2008, DNA anunţa trimiterea în judecată a lui Teodor Maghiar pentru înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, precum şi disjungerea materialului de urmărire penală şi continuarea cercetărilor faţă de el şi fiul său, Doru Maghiar, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la eliberarea diplomelor pentru străini. DNA mai anunţa că MEC s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul suferit, astfel încât asupra bunurilor lui Teodor Maghiar a fost instituit un sechestru asigurator.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"