Fostul director al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Victor Sandu (foto), a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru o şpagă de 4,8 milioane de lei pe care a primit-o, între anii 2017 şi 2019, pentru a plăti unei firme lucrări contractate în Bihor.
În luna august, Sandu a fost reţinut pentru această mită de procurorii DNA Bacău, iar în prezent se află în arest. BIHOREANUL a arătat atunci că, într-un interval din perioada în care şeful ANAR a încasat şpăgile, adjunctul său era nimeni altul decât PSD-istul bihorean Dorel Dume.
Ajutat de un prieten
Potrivit unui comunicat transmis luni de DNA, fostul director general a pretins şi a primit mita de la un om de afaceri, coinculpat în acest dosar, pentru a aloca fondurile necesare executării unor contracte între instituţie şi firma cu pricina. BIHOREANUL a aflat că este vorba de firma Industrial Construct Ardeal SRL, o societate înregistrată în judeţul Bistriţa-Năsăud, patronată de un anume Sorin Ciufudean.
Contractele cu pricina vizau trei investiţii din Bihor: "Amenajare râul Valea lui Vasile", "Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în bazinul hidrografic Crişul Negru" şi "Amenajare râul Crişul Repede".
Procurorii DNA susţin că şpăgile s-au plătit sub forma unor contracte fictive. "Banii primiţi drept mită ar fi fost justificaţi cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări şi servicii care în realitate nu au fost executate", se arată în comunicat.
Cele 4,8 milioane de lei au ajuns de la firma Industrial Construct Ardeal "în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general, şi el inculpat în acest dosar". Comunicatul DNA nu precizează numele acestui inculpat.
Judecata, în Bacău
Cert este că Sandu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, la fel ca Ciufudean. Dosarul mai are ca inculpaţi două persoane, acuzate de câte o infracţiune de complicitate la luare şi dare de mită, care acum sunt sub control judiciar, şi alte două persoane acuzate de mărturie mincinoasă, aflate în stare de libertate.
"În cauză s-a instituit şi măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Sandu Victor şi a unui alt inculpat. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză", se mai arată în comunicatul DNA.