Fostul director pus de PSD la Administraţia Naţională a Apelor Române, Victor Sandu, a fost reţinut de procurorii DNA Bacău pentru luare de mită. Actele sale de corupţie vizează lucrări hidrotehnice din Bihor!

Şpagă prin intermediari

Potrivit unui comunicat transmis marţi de DNA, Sandu a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi dus în faţa judecătorilor cu o cerere de arestare preventivă, fiind acuzat că în vremea în care era director general la ANAR a încasat o şpagă de un milion de euro, pentru investiţii din Bihor. Banii i-au fost daţi de un om de afaceri care avea contracte cu instituţia.

"În calitate de director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", în perioada 17 mai  2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administraţia Naţională "Apele Române", se arată în comunicat.

DNA nu a dezvăluit cine este omul de afaceri, dar spune că mituirea s-a produs pentru ca ANAR să aloce fonduri pentru lucrări din Bihor. "Concret, banii ar fi fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuţiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităţilor produse pe râuri din judeţul Bihor", se arată în comunicat.

Procurorii descriu şi circuitul banilor: societatea omul de afaceri i-a virat către alte două firme, controlate de un apropiat al lui Sandu, al cărui nume, de asemenea, nu este făcut public. Banii ar fi fost justificaţi "cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări şi servicii  care în realitate nu au fost executate", mai spun procurorii.

Sub "ochii" lui Dume

Despre care contracte de lucrări din Bihor este vorba, din nou, DNA nu precizează. Cert este însă că într-un interval din perioada în care s-au întâmplat aceste fapte, director general adjunct în ANAR era bihoreanul Dorel Dume, fost director al ABA Crişuri şi în prezent şef al Serviciului de Gospodărire a Apelor Bihor. Dume a fost director adjunct şi, astfel subaltern direct al lui Sandu, între ianuarie 2018 şi octombrie 2019.

Procurorii DNA mai arată că l-au reţinut şi pe omul de afaceri care i-a dat mită lui Sandu, iar față de cei doi administratori ai firmelor prin care s-a dat şpaga au dispus controlul judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, pentru infracţiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

"La data de 4 august 2020, inculpatul Sandu Victor şi coinculpatul om de afaceri sunt prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", au mai transmis procurorii DNA.

Unul după altul

În urmă cu o lună, DNA a mai făcut o dezvăluire privind corupţia din domeniul lucrărilor hidrotehnice, arătând că şpăgile pentru aceste contracte sunt uriaşe.

Şi acel scandal are ramificaţii în Bihor. Concret, pe 7 iulie, DNA a anunţat că un funcţionar din Ministerul Mediului, Gheorghe Tuluc, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care a admis că între 2011 şi 2012 a luat o şpagă de peste 1,2 milioane de lei de la constructorii unor lucrări hidrotehnice, una din Bihor, fiind vorba de proiectul "Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor". Celelalte două lucrări au fost din Ialomiţa şi Braşov.

Sub forma unor contracte de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate de constructori cu firme patronate de rudele consilierului, Tuluc a încasat bani de la patronii firmelor care executau lucrările, pentru a le favoriza. Firmele care îl şpăguiau erau prioritare la încasarea contravalorii lucrărilor, Tuluc însuşi le supraveghea, ba chiar una dintre societăţi a primit un caiet de sarcini înainte ca licitaţia să fie lansată.

UPDATE: Lăsat în libertate

Judecătorii Tribunalului Bacău au respins cererea procurorilor DNA de a-l aresta pe Sandu şi, în schimb, au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Soluţia poate fi atacată de procurori. 

Aceeaşi hotărâre au luat-o magistraţii şi faţă de omul de afaceri care i-ar fi dat mită fostului director ANAR, şi al cărui nume este Sorin Ciufudean. Alături de o anumită Valeria Bondrea, acesta deţine o firmă de construcţii, Industrial Construct Ardeal SRL, cu sediul în judeţul Bistriţa-Năsăud şi un punct de lucru în Blaj, judeţul Alba.

Sursele BIHOREANULUI spun că Industrial Construct Ardeal SRL nu a avut contracte directe cu ABA Crişuri, ci a subcontractat lucrări în Bihor, chiar şi la a treia mână, adică de la firme angajate de titularii contractelor de execuţie. De altfel, pe site-ul ABA Crişuri nu este publicat niciun contract de lucrări cu Industrial Construct Ardeal.

Până acum, ABA Crişuri nu a avut nicio reacţie publică vizavi de acest scandal, aşa că nu se ştie încă nici care sunt lucrările pe care le-a avut în sarcină firma lui Ciufudean, nici dacă ele au fost sau nu executate.