Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, joi, în dosarul fostului şef al CNADNR, bihoreanul Dorin Debucean şi al adjunctei sale, Alina Istrate, trimişi în judecată de DNA pentru un "tun" de 1,2 milioane de euro, provocat prin vânzarea subevaluată a unui teren din patrimoniul companiei dar şi prin plăţi ilegale către o societate din Budapesta.

Cu executare

Astfel, instanţa a dispus condamnarea fostului şef al CNADNR la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor civile pe o durată de 3 ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale. Adjuncta sa, Alina Istrati, judecată pentru complicitate, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 7 ani.

Totodată, Curtea de Apel a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de CNADNR, obligându-i pe cei doi la plata unor despăgubiri civile de 364.644 euro. În plus, Debucean trebuie să mai plătească 544.388 lei, reprezentând despăgubiri pentru daune materiale în favoarea societăţii.

Instanţa a menţinut măsura sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi popririle pe conturile celor doi. Sentinţa Curţii de Apel nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Afaceri cu terenuri

Fostul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), bihoreanul Dorin Debucean, şi fosta sa adjunctă, Alina Istrate, au fost trimişi în judecată în 2012 de procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Oradea, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals, respectiv complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului DNA, Dorin Debucean e acuzat că, în calitate de şef al CNADNR, a vândut un teren din patrimoniul companiei unui afacerist orădean, la un preţ mult sub cel al pieţei şi că a făcut mai multe plăţi ilegale către o societate din Budapesta.

"În cursul anului 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, în calitate de director general al CNADNR şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren în suprafaţă de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii situate în localităţile Cluj-Napoca şi Feleac, judeţul Cluj, către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), în condiţiile în care valoarea de piaţă reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro", arată comunicatul DNA.

Cu complice

Procurorii spun că decizia de vânzare este ilegală deoarece Debucean a luat-o de unul singur, fără aprobarea adunării generale şi mandatul special din partea Ministrului Transporturilor. Mai mult, pentru a-şi ascunde ilegalităţile, a falsificat mai multe documente, ajutat de fosta sa adjunctă, Alina Natalia Istrate.

Aceasta a dispus întocmirea unor note de fundamentare şi le-a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor, ea fiind totodată cea care a redactat caietul de sarcini "fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie", după cum spune rechizitoriul.

DNA mai reţine şi că, în cursul anilor 2007 şi 2008, Debucean a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către sucursala din Oradea a unei societăţi comerciale din Budapesta şi apoi a aprobat şi plăţile către această firmă, în condiţiile în care "în ultimii 5 ani a avut relaţii comerciale cu această societate comercială, care i-au adus beneficii".

Citiţi despre afacerile penale ale fostului drumar şef în articolul: Drumar "tunar": Fostul şef al CNADNR, Dorin Debucean, acuzat că a vândut proprietăţi ale statului la jumătate de preţ