Fostul director executiv al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Bihor a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bihor la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani. "Iniţial, Judecătoria Oradea a dispus achitarea inculpatului, însă în urma apelului declarat de noi, acesta a fost condamnat", a declarat pentru BIHOREANUL fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ioan Moldovan.

BIHOREANUL a dezvăluit în 2006 că, deşi Statutul Funcţionarilor Publici îi interzicea să presteze activităţi comerciale, şeful DADR Bihor, Ioan Seracin, era asociat cu 48,75% şi administrator la firma Tracom SRL din Nojorid, care încasa miliarde de lei vechi din subvenţiile primite de agricultori pentru cumpărarea unor utilaje. În plus, Seracin se afla într-un evident conflict de interese: el aviza cereri pentru subvenţii care erau transferate apoi în contul firmei sale, existând suspiciunea că-şi favorizează propria firmă, în detrimentul altora, cu acelaşi obiect de activitate.

În urma articolului, procurorii DNA au demarat ample cercetări, care au confirmat ancheta jurnalistică. Potrivit rechizitoriului, Seracin s-a folosit deliberat de funcţia de director pentru a-şi dezvolta afacerea privată. Dacă până în 2005 Tracom s-a ocupat mai mult cu culturile vegetale, în mai puţin de o lună de la numirea lui Seracin în funcţia de manager al Drecţiei Agricole, în iulie 2005, firma s-a reprofilat aproape în întregime pe vânzarea de utilaje agricole. Era o afacere profitabilă. Cum statul subvenţiona 60% din valoarea aparatelor, solicitările au crescut simţitor. În plus, cum cererile de subvenţii erau aprobate chiar de şeful DADR, lui Seracin nu-i era greu să-şi atragă clienţi.

Una peste alta, procurorii au stabilit că, în perioada 28 februarie 2006 - 5 februarie 2007, Tracom a beneficiat de subvenţii bugetare în valoare de 446.999 RON, din care profitul curat al firmei a fost de 76.557,69 RON.

La finalizarea cercetărilor, Seracin a fost trimis în judecată sub acuzaţia de fals în declaraţii şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în vederea obţinerii de foloase injuste şi a fost suspendat din funcţie.

Sentinţa Tribunalului Bihor nu este definitivă. Ea poate fi atacată prin recurs, la Curtea de Apel Oradea.