Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a făcut publică lista procurorilor care se transferă la parchetele militare, iar unul dintre ei este Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea, acum procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Procurorul Ciprian Man va activa la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, începând cu 15 ianuarie, se precizează în hotărâre.

Potrivit legii, transferul unui procuror de la un parchet civil la un parchet militar se face printr-o procedură greoaie, în cadrul căreia solicitanţii sunt supuşi nu doar unor evaluări profesionale, ci şi unor examinări medicale, teste de pregătire fizică şi evaluare psihologică, pentru a stabili dacă sunt apţi să îndeplinească serviciul militar.

În prezent, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj este condus tot de un procuror bihorean, Liviu Lascu, iar în cadrul unităţii mai lucrează doi magistraţi din judeţ, Teofil Ilisie, numit procuror șef Secție urmărire penală, şi procurorul Ciprian Puie, tranferat la începutul lui 2023 de la DIICOT Oradea.

Ciprian Man are o vechime ca magistrat de peste 14 ani, fiind absolvent al Institutului Naţional al Magistraturii. În perioada august 2006 - decembrie 2010, a îndeplinit funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, iar din 2010 a fost numit procuror în cadrul DNA Oradea, Serviciu pe care l-a şi condus timp de trei ani, în perioada 2014-2017.

Procurorul a fost revocat în ianuarie 2019, pe fondul scandalului declanşat după lansarea în spaţiul public a unei înregistrări din sediul DNA Oradea, despre judecători “buni” şi “răi” din justiţia locală. În urma unor mărturii şi denunţuri formulate de mai mulţi judecători, Man a ajuns în anchetă, alături de doi dintre colegii de la DNA, Cristian Ardelean și Adrian Muntean, dar şi de judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, cei patru magistraţi fiind acuzaţi, după caz, de şantaj, abuz în serviciu şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, sau instigare la aceste infracţiuni.

În final, dosarul a fost clasat în vara lui 2023, stabilindu-se că nu există dovezi care să susţină acuzaţiile. “Nu se constată fapte sau elemente concrete care să indice existenţa relei-credinţe în desfăşurarea activităţii judiciare", se arăta în ordonanţă, care a concluzionat că "infracţiunile invocate de persoanele vătămate nu există".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!