După două săptămâni de deliberări, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, marţi, în dosarul celor trei comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu (fost şef al instituţiei), Gabriel Varga şi Mugur Popa (subalterni ai celui dintâi), trimişi în judecată anul trecut de procurorii DNA Oradea pentru fapte de corupţie.

Instanţa a decis să menţină, ca legală şi temeinică, hotărârea dată pe 14 februarie de Tribunalul Bihor în caz, ceea ce înseamnă că fostul şef al Gărzii va executa 4 ani şi 3 luni de închisoare, iar colegul său, comisarul Gabriel Varga, 4 ani şi 4 luni de închisoare, în timp ce al treilea comisar, Mugur Popa, a scăpat cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.

Totodată, Raţiu şi Varga sunt obligaţi să plătească în solidar daune materiale în valoare totală de 61.000 lei în favoarea statului.

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă, ceea ce înseamnă că ea va fi pusă în executare în scurt timp, iar cei doi vor fi încarceraţi în următoarele zile.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, cei trei comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au fost trimişi în judecată în ianuarie 2013, după ce au fost prinşi că cereau şpăgi pentru a nu sancţiona firmele găsite cu nereguli în timpul controalelor efectuate. Infracţiunile reţinute în cazul celor trei au mers de la luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, până la instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Citiţi pe larg despre povestea comisarilor de mediu acuzaţi că au abuzat de poziţiile lor şi au stors întreprinzătorii de bani, închizând ochii la nereguli pentru a-şi umple propriile buzunare în articolul:

"Poluaţii" de la Mediu: Comisarii de la Gardă au fost interceptaţi târguind şpăgile ca la piaţă