Tribunalul Bihor s-a pronunţat, miercuri, în dosarul celor trei comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu (fost şef al instituţiei), Gabriel Varga şi Mugur Popa (subalterni ai celui dintâi), trimişi în judecată anul trecut de procurorii DNA Oradea pentru fapte de corupţie.

Sentinţa este una aspră, fostul şef al Gărzii fiind condamnat la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare. Tot la închisoare cu executare a fost condamnat şi colegul său, Gabriel Varga, care a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare, în timp ce al treilea comisar, Mugur Popa, a scăpat cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.

Instanţa a dispus, totodată, ca Raţiu şi Varga să plătească în solidar daune materiale în valoare totală de 61.000 lei în favoarea statului. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Cei trei comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au fost trimişi în judecată în ianuarie 2013, după ce au fost prinşi că cereau şpăgi pentru a nu sancţiona firmele găsite cu nereguli în timpul controalelor efectuate. Infracţiunile reţinute în cazul celor trei au mers de la luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, până la instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Pe 12 decembrie 2012, toţi trei au fost reţinuţi de procurori, pentru ca o zi mai târziu Raţiu şi Varga să fie arestaţi de Tribunal. Câteva zile mai târziu, însă, Curtea de Apel a revocat măsura şi a trimis dosarul înapoi la Tribunal pentru rejudecare din cauza unui viciu de procedură: judecătoarea Crina Muntean, cea care a dispus arestarea celor doi, se aflase în stare de incompatibilitate când a pronunţat soluţia. Asta, fiindcă tot Muntean a dispus interceptarea celor doi, dar şi prelungirea respectivei proceduri, ocazie cu care s-a pronunţat în cauză, susţinând că probele, iar apoi primele note de redare depuse de DNA, demonstrau faptul că sunt implicaţi în fapte de corupţie.

Repusă pe rolul Tribunalului, cererea de arestare formulată de DNA a fost respinsă de noul judecător învestit să o analizeze, acesta dispunând doar ca Raţiu şi Varga să nu părăsească ţara până la finalizarea anchetei, soluţie menţinută, câteva zile mai târziu, şi de Curtea de Apel Oradea.

Citiţi pe larg despre povestea comisarilor de mediu acuzaţi că au abuzat de poziţiile lor şi au stors întreprinzătorii de bani, închizând ochii la nereguli pentru a-şi umple propriile buzunare în articolul:
"Poluaţii" de la Mediu: Comisarii de la Gardă au fost interceptaţi târguind şpăgile ca la piaţă