"Scrisoarea nostalgică" adresată de scriitorul orădean Traian Ştef foştilor colegi din Partidul Alianţei Civice aminteşte că "elitele româneşti" au fost entuziaste în anii '90, dar această stare le-a trecut fiindcă "de atunci au mizat mereu pe ce oferea piaţa politică".

De asemenea, cu observaţia că "scena politică" este mai degrabă "una de teatru", iar cetăţenii sunt "spectatorii unei mari mistificări", şi că partidele nu mai sunt caracterizate de ideologii, clare, Ştef se declară împotriva "comerţului politc unde se vinde şi se cumpără reprezentarea".

Din acest motiv, scriitorul orădean propune "dragilor prieteni" să "mai încerce un moment de idealism", ca "ultimă şansă de a se crea o mişcare cu adevărat de dreapta în România", adică "Noua Republică".

Noua Republică nu este un partid, ci un fel de "platformă" iniţiată pe internet de un tânăr absolvent de studii teologice, Mihai Neamţu, discipol al vicepreşedintelui PDL Teodor Baconschi, şi care susţine mişcarea de dreapta în relaţie de colaborare cu PDL.

Scrisoarea lui Traian Ştef se încheie simplu cu formula "aştept mesaje de la voi", la adresa de e-mail traianstef23@yahoo.com.