Tribunalul Bihor a pronunţat, marţi, sentinţa în procesul declanşat anul trecut de procurorii DNA Oradea pe numele fostului şef al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, liberalul Adrian Dume (foto), şi a Ancăi Banda, directoarea Casei de Cultură din Beiuş.

Cei doi sunt acuzaţi că au provocat un prejudiciu de 125.630 lei bugetului Centrului, după ce Dume a abuzat de funcţia sa şi a decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care nu au avut loc, în baza unor documente măsluite de Banda, care a şi fost inculpată la rândul ei pentru complicitate.

Procesul celor doi a fost judecat după procedura simplificată, iar la pronunţarea sentinţei au beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă întrucât au recunoscut faptele care le sunt imputate.

Astfel, pentru cele  6 infracţiuni de abuz în serviciu, 6 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi pentru o tentativă la abuz în serviciu, Dume a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare, pedeapsă care a fost suspendată sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani.

La rândul ei, Anca Banda a primit o pedeapsă de 7 luni închisoare, care a fost suspendată condiţionat pe o perioadă de încercare de 2 ani.

Potrivit sentinţei, Dume a achitat deja şi 30.000 lei, în contul prejudiciului creat Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în sumă de 125.630 lei, pe care instanţa l-a obligat să îl returneze, în solidar cu directoarea Casei de Cultură Beiuş, ca despăgubiri civile în favoarea instituţiei. În acelaşi scop, judecătorul a dispus menţinerea sechestrului asigurator asupra sumei de 40 000 lei ridicaţi de la Banda.

Verdictul Tribunalului Bihor nu este unul definitiv întrucât poate fi atacat atât de procurorii DNA cât şi de cei doi inculpaţi, la Curtea  de Apel Oradea.

În dosarul fostului şef al "Tradiţiilor", DNA Oradea l-a trimis în judecată, tot pentru complicitate, şi pe George Fărăianu, consilier personal al primarului din Holod, care, însă, a negat acuzaţiile procurorilor, motiv pentru care instanţa a dispus disjungerea cauzei în ce-l priveşte şi formarea unui nou dosar, care e judecat tot la Tribunalul Bihor, potrivit procedurii obişnuite. 

Citiţi despre cum a transformat Adrian Dume instituţia care ar trebui să se preocupe de promovarea manifestărilor culturale într-o sursă de bani pentru finanţarea clientelei politice în articolul: Popa, Mang şi Kiss turnaţi la DNA: Arestarea lui Dume scoate la iveală matrapazlâcurile şefilor Consiliului Judeţean