Din spital, policlinică

"La circa două luni după desfiinţare, fostul Spital Orăşenesc din Ştei a fost transformat pe infrastructura existentă în ambulatoriu de specialitate, unitate fără paturi, asigurat de medici din mai multe specialităţi medicale. De asemenea, medicii de familie din Ştei asigură şi un Centru de Permanenţă care deja funcţionează", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.

Pîrcioagă a specificat, totodată, că în oraşul Ştei funcţionează şi o substaţie a Serviciului de Ambulanţă al judeţului Bihor.

Spitalul Orăşenesc din Ştei a avut 52 de paturi, structurate într-o secţie de Interne şi un compartiment de Pediatrie.

Cea mai apropiată unitate spitalicească de oraşul Ştei este Spitalul Municipal "Episcop Nicolae Popovici" din Beiuş, aflat la o distanţă de 15 kilometri.

Cămin de bătrâni

În ceea ce priveşte spitalul din comuna Bratca, şi el desfiinţat în această primăvară, şeful DSP Bihor a afirmat că acesta este în curs de transformare în cămin de bătrâni. "Fostul spital din Bratca va fi transformat în cămin de bătrâni, operaţiune pentru care Consiliul Local al comunei a făcut demersuri nu în luna aprilie, ci cu întârziere, în luna iulie. După adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local, ceea ce probabil se va întâmpla în cursul acestei luni, urmează aprobarea din partea Ministerului şi Guvernului în acest sens", a declarat Pîrcioagă.

Totodată, şeful DSP a precizat că în Bratca este în curs de înfiinţare şi un Centru de Permanenţă care va fi deservit de medici de familie, iar în localitate există şi o microstaţie de Ambulanţă.

Cea mai apropiată unitate medicală cu paturi faţă de comuna Bratca este Spitalul Orăşenesc din Aleşd, aflat la o distanţă de 17 kilometri.

Atât spitalul din Ştei, cât şi cel din Bratca, au fost desfiinţate la începutul primăverii, în mandatul fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila, dar ca urmare a înţelegerii realizate în anul 2009 de către Guvernul României cu FMI şi Banca Mondială. În cadrul programului, la nivelul întregii ţări au fost desfiinţate în total 67 de spitale.