Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Cătălin Dumitru şi fiul său, Cătălin Alexandru Dumitru, au fost reţinuţi, joi, de procurorii DNA Oradea, iar vineri urmează să fie prezentaţi Curții de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru fapte de corupţie.

Din ancheta efectuată de procurorii DNA Oradea cu sprijinul ofiţerilor SRI, a reieşit că, în primăvara anului trecut, fostul vicepreşedinte ANRP a pretins şi a primit prin intermediul fiului său 1.000.000 euro de la un samsar de terenuri din Satu Mare, Michael "Power" Mureşan, pentru ca ANRP să îi plătească mai repede o despăgubire.

Banii făceau parte din totalul de 5.213.222 euro, pe care Mureşan trebuia să îi încaseze de la ANRP, ca despăgubiri dispuse de instanţele de judecată în schimbul unui teren de două hectare din municipiul Satu Mare sub fostul supermarket Interex, sub Biserica Ortodoxă din Cartierul Micro 17.

Pentru a ascunde adevărata destinaţie a şpăgii pe care trebuia să o plătească lui Dumitru, sătmăreanul a întocmit mai multe contracte de împrumut pe numele unor rude. La rândul său, ca să ascundă originea banilor, Cătălin Dumitru a cumpărat celor trei fii ai săi autoturisme de lux şi imobile.

Despăgubiri pe şpăgi

Potrivit procurorilor, din cele 5 milioane de euro pe care i-a încasat, Mureşan a mai plătit 500.000 euro şi lui Daniel Bran, fost consilier personal al ministrului Agriculturii Daniel Constantin, respectiv lui Nicolae Dragoş, un om de afaceri din Satu Mare, anchetaţi tot în acest dosar pentru trafic de influenţă.

"În cursul lunii mai 2013, persoana i-a dat lui Bran Daniel (inculpat în acelaşi dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 euro)", se arată în comunicatul DNA, cei doi promiţându-i, în schimb, că vor intervenit pe lângă vicepreşedintele ANRP, pentru a grăbi întocmirea actelor şi efectuarea plăţii.

Plata şpăgii s-a făcut tot după ce Mureşan a încasat despăgubirile şi a fost disimulată printr-un contract de împrumut întocmit între Mureşan şi o rudă a lui Bran. Din banii primiţi, fostul consilier al ministrului Agriculturii a cumpărat în cursul lunii iunie 2013, pe numele soţiei, un autoturism de lux în valoare de 45.000 euro.

Şpagă în numele procurorului

Ancheta în acest caz este efectuată de fostul procuror şef al DNA Oradea, Marius Iancu, şi nu a fost lipsită de incidente.

Daniel Bran a fost trimis în judecată recent de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei după ce s-a aflat că, anul trecut, pe 6 septembrie, a promis că va interveni pe lângă Iancu, pentru a obţine scoaterea de sub urmărire penală a ex-vicepreşedintelui ANRP, Cătălin Dumitru, care i-ar fi oferit în schimbul serviciului suma de 400.000 euro iar apoi l-a denunţat.

UPDATE:

L-au arestat şi pe afaceristul şpăgar 

Curtea de Apel Oradea a admis, vineri seară, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurorii DNA Oradea pe numele fostului vicepreşedinte al ANRP, Cătălin Dumitru, şi al fiul acestuia.

Procurorii DNA Oradea l-au prezentat în faţa instanţei, tot cu propunere de arestare preventivă şi pe omul de afaceri care plătise mita, Michael "Power" Mureşan, şi care a fost de asemenea arestat pentru 30 de zile. 

Decizia instanţei a venit după dezbateri aprinse în sala de judecată şi întinse pe mai bine de 6 ore, însă nu este definitivă. Ea poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la pronunţare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.