Agenţia Etno Foto Art, în parteneriat cu Primăria şi Visit Oradea, organizează joi de la ora 11 în Piaţa Unirii vernisajul expoziţiei foto-document: "Povestea cronicarului nepereche al Marii Uniri din 2018 – Samoilă Mârza".

Fotograful unirii

Municipalitatea le pregăteşte orădenilor un periplu vizual inedit bazat pe o serie de imagini ale fotografului Samoilă Mârza care transpun o poveste unică: Marea Unire.

Muzeograful Cristina Puşcaş, doctor în istorie, va vorbi publicului despre circumstanţele în care au fost realizate aceste fotografii.

Pentru cei care nu ştiu Samoilă Mârza este autorul singurelor fotografii care s-au păstrat din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918. Mârza din satul Galtiu judeţul Alba a ajuns "fotograful Unirii" din întâmplare, la doar patru zile după ce s-a întors din război.

Instantanee istorice

Fotograful a pornit în dimineaţa de 1 Decembrie către Marea Adunare Naţională împreună consătenii săi pe care i-a şi imortalizat. Mârza a ajuns la Alba Iulia în jurul orei 11 după ce şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele din sticlă cu bicicleta.

Fotograful nu a fost acceptat în Sala Unirii pentru că nu avea permis de intrare deşi fotograful german Arthur Bach, angajat să imortalizeze momentul nu s-a prezentat la eveniment.

Vremea mohorâtă, care presupunea un timp îndelungat de expunere, a făcut ca fotograful să reuşească să realizeze doar cinci instantanee.

Trei fotografii reprezintă mulţimile venite la Marea Adunare Naţională iar alte două tribunele oficiale de la care a fost citit actul unirii de către doctorul Aurel Vlad şi episcopul greco-catolic de Gherla, Iuliu Hossu.

Fotografiile au fost publicate în albumul "Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri" la începutul anului 1919.