Un bihorean de 26 ani, pădurar, este anchetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor pentru gestiune frauduloasă, după ce a fost găsit cu aproape 800 de arbori lipsă în gestiune.

Informaţia a fost făcută publică, marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, reprezentanţii instituţiei refuzând însă să furnizeze identitatea inculpatului ori măcar localitatea de domiciliu a acestuia, sub pretextul că individul "ar putea fi identificat", iar ei se simt datori să-i protejeze identitatea, pentru respectarea prezumţiei nevinovăţie, chit că au cerut Parchetului trimiterea lui în judecată.

Prezumţia de hoţie

Ce a făcut "protejatul" poliţiştilor? Potrivit aceluiaşi comunicat, în perioada august 2015 - februarie 2016, în calitate de pădurar, având în gestiune un canton silvic, pădurarul ar fi administrat defectuos unitatea de pădure din gestiune, în care au fost găsite 769 cioate rămase în urma unor tăieri ilegale, în volum de 286,758 metri cubi de material lemnos. Pe româneşte, a închis ochii la un adevărat jaf care se comitea în pădurile pe care le avea în grijă.

BIHOREANUL a aflat că pe "fratele" hoţilor de lemne îl cheamă Florin Bârda şi a lucrat la cantonul Gepiu aparţinând Ocolului silvic privat Brătcuţa. Pădurea din care s-au defrişat ilegal sutele de arbori aparţine comunei Sânicolau Român, paguba cauzată fiind stabilită la suma de 73.863,54 lei.

"Avem o suprafaţă de 227 hectare de pădure administrată de Ocolul privat Brătcuţa. Şeful Ocolului s-a ocupat de tot, el l-a prins şi tot el a făcut plângere penală pe numele pădurarului", a declarat primarul comunei, Dumitru Munge.

Pe sub nasul poliţiştilor

Furturile au fost descoperite în noiembrie 2016, după cum spune Florian Gaje, şeful Ocolului Brătcuţa. "Pădurarul a mai avut ceva probleme şi îi imputasem o pagubă, dar nu s-a oprit. Aveam informaţii că se duc lemne din pădure şi am cerut să fie supravegheat şi să i se facă un control de fond. Lucra noaptea şi dimineaţa, cu ţiganii. Luau lemnele din pădure, ba se mai duceau şi cu camioane. Ca să şteargă urmele, îi punea pe ţigani să scoată rădăcinile din pământ, ori să le acopere cu pământ. Pădurea e lângă Bicaciu şi se fura zilnic, sub nasul poliţiştilor din zonă, care n-au văzut nimic, niciodată", spune Gaje. 

Plângerea pe numele pădurarului a fost depusă în urmă cu doi ani, după controlul de fond, iar ancheta a început la Compartimentul Delicte Silvice din Inspectoratul de Poliţie Bihor, de unde, apoi, a fost transferată la SICE.

N-are bunuri

"Până la domnul Bârda, n-am avut un asemenea caz şi am tot insistat la Poliţie, i-am zorit să termine ancheta, că se tot tărăgăna, iar eu trebuie să deschid proces împotriva lui Bârda, să recuperez paguba", a mai declarat şeful Ocolului, deloc optimist. Nu de alta dar, zice tot el, tânărul n-are bunuri pe numele lui. "Dacă nu am cum, să-l trimită la închisoare", a mai spus Gaje.

Până atunci, însă, mai are de aşteptat, căci ancheta a fost finalizată doar la Poliţie, dosarul fiind înaintat unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată a celui în cauză.