Luna trecută, Dragoş Voloşeniuc, fratele şefului Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, a fost reţinut de procurorii Parchetului Bihor. Acuzaţiile sunt multe, dar cea mai gravă e că, folosindu-se de numele fratelui său, a cerut şi primit mii de euro promiţând locuri de muncă şi chiar intervenţii în anchete penale.

Bărbatul n-a stat însă mult după gratii. Tratat cu blândeţe de judecătorii Tribunalului, care au respins cererea de arestare formulată pe numele lui, iar apoi şi de procurori, care n-au contestat decizia, a fost lăsat liber după 24 de ore petrecute în arest.

Cercetările, însă, continuă şi n-ar fi de mirare să se extindă şi asupra fratelui său. Asta fiindcă, după cum a descoperit BIHOREANUL, Dumitru Voloşeniuc şi-a cadorisit ruda cu o slujbă la stat şi apoi chiar şi cu o funcţie de şefuţ...

De toate pentru toţi

Afacerile penale ale lui Dragoş Voloşeniuc au ajuns publice pe 18 septembrie, după ce a fost ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi apoi reţinut de procurori. Acuzaţiile: delapidare şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată. Şef de echipă în instituţia condusă de fratele său, Dragoş e acuzat că a făcut bişniţă cu motorina furată din rezervoarele utilajelor şi că ar fi pretins şi primit mii de euro ca să rezolve ba atestate profesionale pentru şoferi, ba locuri de muncă la Spitalul Municipal ori la ABA Crişuri, ba chiar şi restituirea unui permis de conducere reţinut în cadrul unui dosar penal.

Cum n-a rezolvat nimic, clienţii s-au răzbunat: l-au reclamat la Poliţie. Apoi l-au căutat şi au înregistrat convorbirile în care bărbatul căuta să explice de ce le-a luat banii şi le-a dat ţeapă.

Să fiu ca tomberonu'...

Redate de procurori în referatul cu care au propus arestarea lui Dragoş Voloşeniuc pe 19 septembrie, înregistrările sunt elocvente. În discuţiile cu victimele sale, bărbatul a recunoscut că a luat bani pentru "intervenţii" pe care urma să le facă nu el, un simplu buldozerist needucat, ci fratele său, jurându-se fie să-i returneze, fie să-şi ţină promisiunile: "Să orbesc!", "Să fiu ca tomberonu' ăla!", "Să mă facă Dumnezo'...".

Pe un orădean căruia i-a luat 500 euro şi 4.500 lei ca să-i rezolve restituirea permisului auto, Dragoş Voloşeniuc l-a purtat 6 luni cu vorbe până când soţia păgubitului şi-a luat inima în dinţi şi l-a căutat la sediul ABA Crişuri. Degeaba. Voloşeniuc a ameţit-o că banii lor au ajuns la poliţişti, care i-au dat ţeapă!

Martoră: Da' i-ai dat la cineva şi nu ţi-o rezolvat nimic?

Voloşeniuc: Păi da...

Martoră: La cine? Pentru el ai dat?

Voloşeniuc: Să-i bată Dumnezo amu'. D-apoi io vi-i dau înapoi...

Ca să fie mai credibil, Voloşeniuc i-a cerut femeii să se întâlnească lângă sediul Poliţiei Rutiere unde, însă - ghici! - nu a mai apărut.

Şi-a "ţepuit" fosta nevastă

Un alt orădean i-a dat lui Voloşeniuc 500 euro în februarie 2014 pentru ca, prin intermediul fratelui său, să-i angajeze soţia la Spitalul Municipal, ca registratoare. Omul a plătit, dar degeaba, căci Dragoş nici la telefon nu i-a mai răspuns. Când păgubitul l-a găsit, a îndrugat altă promisiune: în schimbul banilor, îi rezolvă lui un post în echipa sa de la ABA Crişuri. Evident, tot cu o vorbă bună pe lângă fratele Dumitru.

Tot un post la Ape a fost pretextul pentru care a cerut 500 euro de la fosta sa soţie, plecată în străinătate, pentru angajarea fostului său cumnat, fratele femeii. Atâta doar că bărbatul, agricultor, nu era deloc încântat de ideea de a merge la muncă, ci doar să fie angajat pe acte "pentru vechime". Ca atare, pentru a pune mâna pe bani, escrocul a dus muncă de convingere, descriind munca la ABA Crişuri ca fiind "boierie", deoarece se merge doar "2-3 zile pe lună", timp în care salariul de aproape 2.000 lei curge "pe card".

Voloşeniuc: Nu tră' să vii la lucru în tătă zî, mă! O dată pă lună sau de două ori! Vechimea îţi mere! La stat nu-i ca la patron! Numa' bagă cardu' şi ia banu'!

Martor: Da, măi Dragoş, da' înţelege-mă că eu nu... nu că n-aş veni...

Voloşeniuc: Omule, da' aşa îi! Noa, dacă-ţi spun... Şi io am crezut prima oară, Doamne trăzne-i, aicea nu vin la lucru, mă! Da' ce primejdie, mă? Aşa-i la stat, omule! Nu lucrezi! Aşa-i... mai ales aicea! Când şi când!..."

Supărare mare

Dragoş Voloşeniuc ştie foarte bine cum e să lucrezi la stat. Nu de alta dar, după o etapă la "privat" la firma Selina, din martie 2014 e angajat la ABA Crişuri, fiind subalternul fratelui său, Dumitru Voloşeniuc, fostul vicepreşedinte PNL al Consiliului Judeţean. După cum a aflat BIHOREANUL, acesta nu doar a semnat pentru angajare, ci l-a şi avansat ca şef de echipă, numai bine pentru ca, de la înălţimea noii sale funcţii, ţeparul să se apuce şi de alte afaceri. Împreună cu "subalternii", omul fura şi vindea motorină din utilajele pe care le avea în gestiune, motiv pentru care de altfel e cercetat şi pentru delapidare.

Deşi a scăpat de arest, ancheta penală în cazul lui continuă. La fel şi cea administrativă, la locul de muncă, unde însă - după cum spune fratele său - comisia pusă să stabilească paguba provocată de furturi a stabilit că ea... nu există. "Nu lipseşte motorină. Cred că e o neînţelegere", pretinde şeful ABA. Solicitat să explice dacă a organizat vreun concurs pentru postul fratelui şi de ce, apoi, l-a promovat, Dumitru Voloşeniuc s-a enervat brusc şi n-a găsit alt răspuns decât că întrebările sunt "lovituri" la adresa sa, punând capăt brusc discuţiei.

Nici nu-i de mirare, căci riscă să ajungă şi el în banca acuzaţilor, întrucât legea interzice funcţionarilor şi demnitarilor să-şi angajeze neamurile în unităţile pe care le conduc, iar "fapta funcţionarului care a participat la luarea unei decizii în beneficiul unor rude până la gradul II inclusiv" e conflict de interese şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi cu interdicţia de a mai ocupa funcţii publice. Exact ce-i doare mai tare...