Mărturisesc, mă socot creştin. Nu unul model, nelipsit duminica la Liturghie, ci unul mai liberal, fericit că Dumnezeu e peste tot, nu doar în Biserică. De aceea, mă grăbesc s-o spun, apelativul din titlu privitor la fraţii penticostali şi baptişti nu are nicio intenţie peiorativă şi nu-i nicio "şopârlă", sugerând că unii poartă pe chipuri "măşti" care ascund.

Scriu acest text după ce săptămâna trecută am primit replica şefilor comunităţilor neoprotestante din Bihor în urma unui articol ce arăta că 30% dintre îmbolnăvirile cu Covid din ultimele 3 luni au loc ca efect al participării la evenimente religioase patronate de cele două denominaţii. Ca să mă combată, pastorii n-au găsit alt argument decât acela că într-o conferinţă de presă doi oficiali locali, prefectul Dumitru Ţiplea şi dr. Gheorghe Carp, au enumerat această cauză a extinderii pandemiei între altele două (de pildă concediile şi petrecerile), fără a-i numi răspicat pe neoprotestanţi. 

N-aş vrea să fiu ireverenţios faţă de cei doi lideri religioşi, dar au comis un soi de sofism. Nici prefectul, nici medicul n-au spus, bunăoară, că e vară, deşi este. Nici că pământul e rotund, deşi este. Au negat o informaţie doar pentru că n-a fost rostită oficial. Da, nici prefectul şi nici medicul nu au zis-o pe şleau (ulterior, totuşi, cel dintâi a nuanţat: o parte din îmbolnăviri au loc în urma "unor evenimente religioase ale anumitor culte"), dintr-un motiv simplu: nu vor să ajungă în gura Consiliului pentru Combaterea Discriminării. 

Asta nu înseamnă că realitatea e alta. O parte mare a fraţilor şi surorilor care au avut neşansa să se îmbolnăvească în ultimele luni sunt Natanael, Tabita, Estera, Sara, Samuel, la fel cum în primul "val" erau Rostaş, Gabor, Lingurar, Rezmüves, Isztoika. Nu poţi ignora nici postările pe Facebook ale unor fraţi neoprotestanţi, cum că li se pune "botniţă", deşi Dumnezeu ne-a lăsat fără mască, ori reproşurile lor către fraţii medici, acuzaţi de "trădare" doar pentru că recunosc existenţa noului virus, de altfel la fel de necombătut ca toate molimele de la Geneză încoace. 

Faptul că mulţi neoprotestanţi devin victimele Covid e o realitate, nu o culpabilizare, iar a pretinde că agentul constatator i-ar discrimina este o făţărnicie. Asta-i situaţia, nimeni nu învinuieşte apartenenţa la o etnie ori la o confesiune, căci într-adevăr boala ne poate lovi pe toţi, fără să ţină seama de aceste diferenţe. Ţine, însă, de altele.
Tocmai pentru că-i aşa, îi îndemn pe fraţii pocăiţi nici măcar nu să evite adunările şi evanghelizările, dacă asta vor, dar barem să poarte o mască peste nas şi gură şi să nu se înghesuie unii în alţii. Scriptura nu interzice masca, iar dacă Dumnezeu ne-a poruncit să-L iubim şi să ne iubim şi pe noi ca pe El însuşi, de ce să ne vătămăm singuri? 

PS: Pledoaria e valabilă, fireşte, şi pentru ceilalţi fraţi, creştini sau nu. La vreme de molimă, masca nu arată Cui (nu) te închini, ci că preţuieşti, pur şi simplu, viaţa, CpF-ist sau nu.