Situată la sfârşitul anului trecut pe locul doi în topul celor mai mari datornici către bugetul de stat, şi aflată în executare silită pentru debite de 276 milioane lei, firma European Food, deţinută de bihorenii Ioan şi Viorel Micula, a rămas fără nicio restanţă la fisc. Ştergerea datoriei ar putea interveni ca urmare a compensărilor făcute de Ministerul de Finanţelor după ce statul român a fost obligat la despăgubiri de 376,4 milioane lei plus dobânzile aferente.

European Food are datorii "zero" faţă de bugetul central. Bihorenii Ioan şi Viorel Micula au publicat vineri, în cotidianul Crişana, pe care îl patronează, un certificat de atestare fiscală eliberat pe 22 ianuarie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care atestă faptul că firma pe care o deţin are datorii zero faţă de bugetul de stat.

Răsturnarea de situaţie este cu atât mai dramatică cu cât, potrivit evidenţelor ANAF, la sfârşitul anului trecut, European Food ocupa locul doi în topul celor mai mari datornici faţă de bugetul central cu restanţe de 276 milioane lei, iar împotriva companiei demarase deja procedura executării silite.

De altfel, în cursul zilei de vineri, pe site-ul ANAF, la rubrica "Obligaţii restante faţă de bugetul de stat - mari contribuabili", compania figura în continuare cu datorii totale de 276,9 milioane lei.

Copreşedinte al European Food, Ioan Micula susţine că datele de pe site-ul ANAF nu au fost actualizate. "Nu ştiu care este motivul pentru care apărem cu datorii şi nici nu mă interesează. Noi am dat publicităţii o copie după Certificatul de Atestare Fiscală care demonstrează că firma are zero datorii pentru a pune capăt oricăror speculaţii din presă", a declarat Micula.

Patronul bihorean a refuzat să precizeze dacă stingerea datoriilor a intervenit ca urmare a plăţii sumelor restante sau prin compensări făcute cu bugetul de stat. Statul Român a fost obligat în 2013 la despăgubiri de 376,4 milioane lei, plus dobânzi până la stingerea debitului, către European Drinks and Foods în urma unui proces pierdut la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor privind Investiţiile din Washington pe tema anulării facilităţilor acordate companiilor care au investit în zonele defavorizate, printre care şi Rieni - Sudrigiu, înaintea expirării termenului de 10 ani prevăzut de lege.

"Statul Român trebuie să ne dea foarte mulţi bani, peste 800 milioane lei la ora aceasta, dar suma creşte cu fiecare zi. E vorba de suma stabilită ca despăgubire plus dobânzi, Robor la trei luni plus cinci la sută, ceea ce este foarte mult, care curg deja din 2007 şi se vor plăti până la stingerea integrală a datoriei", a declarat Ioan Micula.

Surse din cadrul Ministerului de Finanţe povestesc că, după tatonări prelungite, primele discuţii între reprezentanţii companiei şi cei ai ANAF pe tema unei formule de compensare a datoriilor au avut loc pe 6 ianuarie.

"Nu vreau să comentez acest aspect. Mai sunt încă discuţii pe rol. Noi încă avem de recuperat bani de la stat. E regretabil că trebuie să mergem în procese internaţionale ca să ne apărăm drepturile", a declarat magnatul.

Ioan Micula a ţinut să precizeze că, în ciuda crizei economice, European Food nu ar fi ajuns pe lista marilor datornici dacă ar fi evoluat într-un mediu concurenţial corect. "Peste un miliard de euro este evaziunea numai la alcool, la panificaţie la fel, la carne, la fel. Recunosc cu părere de rău că nu am plătit salarii suficient de mari, dar asta pentru că am plătit dări pe ele. Alţii dau fără probleme salarii mai mari. Ce să înţeleg eu de aici?", a spus Micula.

De altfel, potrivit unui comunicat emis vineri de biroul de presă al Grupului European Food, dacă toate firmele din ţară şi-ar fi plătit impozitele, statul ar fi mizat la această oră pe sume mult mai mari pentru finanţarea sistemului bugetar.

"Dacă în ultimii 10 ani angajatorii celor peste 1,5 milioane de persoane care activează în economia neagră şi gri ar fi declarat taxe şi impozite la nivelul Grupului European Food, adică de circa 10.000 de euro pe angajat pe an, suma suplimentară colectată la bugetul statului ar fost de cel puţin 15 miliarde de euro pe an, bani care ar fi putut fi investiţi în educaţie, sănătate sau alte domenii deficitare", se menţionează în comunicat.

Conform reprezentanţilor European Food & Drinks, în ultimii 10 ani, compania a plătit către bugetul statului impozite şi taxe în valoare de peste 1,2 miliarde euro.