Şefii de departamente din companiile controlate de Ioan şi Viorel Micula au fost anunţaţi de către preşedinţii Ioan şi Viorel Micula că în cadrul firmelor urmează disponibilizări fără precedent.

"Se pare că la nivel naţional, din sectoarele de producţie şi distribuţie, îşi vor pierde locurile de muncă câteva mii de persoane. Se vorbeşte despre 4.000", a declarat pentru BIHOREANUL o sursă din cadrul unei firme deţinute de cei doi oameni de afaceri orădeni.

"Vina Guvernului"

Contactat de ziar, preşedintele Ioan Micula a confirmat informaţia cu privire la disponibilizări, însă a refuzat să se pronunţe asupra ordinului de mărime. "Vom renunţa la câţi oameni va fi necesar. Dacă avem mai multe linii de producţie, iar piaţa nu absoarbe toată producţia, este normal să închidem din ele", a spus Micula.

Omul de afaceri a precizat că măsura este determinată de faptul că producţia nu are piaţă de desfacere, lucru de care responsabil ar fi Guvernul. "Dacă Guvernul nu ia nicio măsură pentru stimularea economiei, cum să meargă producţia?", a spus preşedintele holdingului Transilvania-European Drinks.

El a afirmat că o altă cauză pentru care companiile din grupul de firme Transilvania recurg la concedieri masive este faptul că Guvernul nu ia măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale de pe piaţa alcoolului. "În piaţă, 90% din alcool este produs şi comercializat la negru. Să vedem ce o să facă statul, dacă mai reduce din piaţa neagră sau nu. Dacă nu, o să reducem activitatea la 20-30 la sută".

Ioan Micula a mai precizat că disponibilizarea de personal şi închiderea unor facilităţi de producţie este o măsură "provizorie", fără a menţiona când se vor produce atât concedierile, cât şi suspendarea activităţii unor fabrici.

Afaceri mari, datorii pe măsură

Pe de altă parte, AJOFM Bihor a confirmat, prin directorul adjunct Daciana Nica, faptul că societăţile din grupul de firme Transilvania au anunţat, conform legii, intenţia de concediere colectivă.

Potrivit informaţiilor furnizate de Nica, companiile fraţilor Micula au notificat AJOFM că intenţionează să concedieze 710 angajaţi, fiind vorba despre salariaţi ai European Food SA (386 persoane), ai European Drinks SA (310) şi ai Original Prod SRL (14).

Până în 2009, când aveau o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro, firmele din grupul Transilvania aveau aproximativ 11.000 de angajaţi, însă acestea au început să-şi restrângă activitatea şi numărul de salariaţi încă de acum doi ani.

Companiile controlate de fraţii Ioan şi Viorel Micula au ocupat anul acesta trei din primele 10 locuri ale celor mai mari datornici către bugetul de stat.

În luna martie, European Food se clasa pe primul loc în acest top (cu o datorie de 120,2 milioane lei), pe locul şapte era Transilvania General Import Export (cu o datorie de 29,6 milioane euro), iar pe locul al zecelea European Drinks (cu o datorie de 21,1 milioane euro).