Sediile a 10 companii de transport de mărfuri şi de persoane şi locuinţele unor administratori de firme din Bihor au fost percheziţionate, joi, într-o anchetă a poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor care priveşte acuzaţii de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Concret, pentru a-şi reduce din valoarea impozitului şi TVA datorate la bugetul de stat, companiile de transport îşi înregistrau în contabilitate cheltuieli cu combustibilul, ataşând bonuri fiscale măsluite de doi foşti angajaţi ai unei benzinării Gazprom din Oradea care, după ce au fost concediaţi, au furat de la locul de muncă o casă de marcat.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, percheziţiile domiciliare s-au desfăşurat, joi, în două etape. Primele 14 acţiuni s-au derulat în cursul dimineţii de joi. Ulterior, pentru că dovezile strânse i-au condus pe poliţişti pe urmele furnizorilor de documentelor măsluite, joi seara, poliţiştii au derulat trei percheziţii în Oradea şi Sânmartin, la cei doi falsificatori.

În urma acţiunii, administratorul unei firme orădene de transport, beneficiar al bonurilor falsificate, a fost condus la sediul Poliţiei Bihor, pentru audieri.

Transportatori în vizor

Într-o informare transmisă pe marginea cazului, vineri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, se arată că afacerile cu bonuri de combustibil datau din 2020, iar primul beneficiar a fost un afaceristul ridicat pentru audieri, un orădean în vârstă de 44 ani. 

"În perioada 2020 – 2024, acesta ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societății diverse bonuri fiscale fictive, fără justificare economică sau comercială, simulând astfel achiziții fictive de carburanți auto de la o societate comercială, din municipiul București, de aproximativ 3.200.000 de lei”, spun poliţiştii.

Potrivit acestora, doar în cazul orădeanului paguba statului se ridică la 916.233 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Celelalte nouă firme şi domiciliile reprezentanților acestora, percheziţionate de polițiști, sunt în Oradea, Sânmartin, Tășad, Biharia, Tileagd și Talpoș. Cu toţii activează în domeniul transportului auto de mărfuri sau persoane, şi ar fi înregistrat în evidențele contabile bonuri fiscale fictive de aproximativ 7.000.000 de lei, provocând un prejudiciu de 1,5 milioane lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Manevra cu bonuri

Tot din comunicatul Poliţiei Bihor reiese că furnizorii de bonuri fiscale sunt doi orădeni de 35 şi 31 ani, iar în locuinţele lor au fost descoperite și ridicate două telefoane mobile, un laptop, o casă de marcat electronică - fiscală, role de hârtie termică, utilizate la casa de marcat fiscală, bonuri fiscale și ștampile cu datele de identificare ale Gazprom.

Pentru a recupera prejudiciul în valoare totală de peste 2,4 milioane de lei, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 3 terenuri și 2 imobile, precum și poprirea sumelor de bani deținute în conturile bancare de persoanele cercetate, cuantumul total al bunurilor sechestrate ridicându-se la valoarea prejudiciului cauzat.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Brigada Operațiuni Speciale Oradea şi Unitatea Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Oradea a Poliţiei Române. Activitățile din data de 4 iulie 2024, coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic Bihor și al inspectorilor Direcției Antifraudă Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!