Un afacerist bihorean, patron al unei carmangerii din Salonta, condamnat deja pentru complicitate la o evaziune de 1,5 milioane de lei, este din nou inculpat pentru o fraudă de 5,9 milioane lei.

În perioada 2010 – 2014, împreună cu patru ţigani din Iaşi şi un alt salontan, Emil Mance ar fi creat un circuit evazionist în domeniul afacerilor cu mezeluri şi produse de carne în care ar fi implicat patru societăți cu comportament tip „fantomă” cu sediile în județele Bihor, Iași și Vaslui.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, firmele aveau rol de „tampon”, adică de a acumula obligaţiile fiscale „prin transferarea responsabilității achitării TVA și impozitului pe profitul aferent produselor comercializate de la cele trei societăți beneficiare reale - coordonatoare ale activității infracționale - la cele patru societăți cu comportament tip fantomă”.

Paguba cauzată bugetului general consolidat al statului este de 5.942.479 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit, din care polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au recuperat 2.951.800 lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale celor în cauză.

„În cursul urmăririi penale au fost luate măsuri preventive față de trei dintre cele șase persoane cercetate”, se mai precizează în comunicatul Poliţiei Bihor, în care nu se precizează numele inculpaţilor şi nici ale firmelor evazioniste.

Dosarul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor în cauză.