Administratorii cunoscutei firme orădene Zahărul SA sunt acuzaţi de evaziune fiscală de 1 milion de euro, după ce s-a descoperit că s-au folosit de firme fantomă pentru a frauda plata TVA în cazul unor livrări de zahăr către lanţurile de magazine Lidl şi Kaufland.

"Frauda a fost descoperită în urma unor verificări încrucişate efectuate de comisarii Gărzilor Financiare Bihor, Arad şi Timiş", a declarat şeful Gărzii Financiare Bihor, comisarul general Călin Gal.

Ancheta a scos la iveală că firma orădeană a importat 11.000 tone de zahăr din Zimbabwe, pe care apoi le-a exportat, fictiv, unor firme din Bulgaria. În realitate, zahărul ajuns în Portul Constanţa a fost transportat la o societate din Vălenii de Munte care, pentru a se acoperi cu acte, a făcut achiziţii fictive pentru zahăr, de la firme fantomă din zonă.

În final, zahărul ambalat în pungi de câte un kilogram a fost facturat şi livrat către magazinele Lidl şi Kaufland.

În urma controlului, comisarii Gărzii Financiare Timiş, cei care au coordonat ancheta, au pus sechestru pe bunurile societăţii controlate pentru recuperarea prejudiciului şi au sesizat DIICOT Bucureşti, solicitând cercetarea celor implicaţi în fraudă pentru evaziune fiscală.