Trei orădeni sunt anchetaţi pentru evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală, după ce ar fi creat un circuit comercial şi financiar-bancar fictiv pentru a fenta plata TVA şi a impozitului pe profit, prejudiciul calculat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor ridicându-se la aproape 1 milion de lei.  

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, cei trei orădeni, de 42, 39 și 35 de ani, au acţionat în perioada 2013-2014, în reprezentarea unei societăți comercile cu sediul în Oradea, societate beneficiară și, în paralel, a unei firme "fantomă". Identitatea indivizilor și a societăților comerciale nu a fost făcută publică.

"Aceştia ar fi creat un circuit comercial și financiar-bancar fictiv, în domeniul achiziționării, vânzării, respectiv prestării de servicii în construcții, în scopul acumulării obligațiilor fiscale în sarcina societății furnizoare, prin transferarea responsabilității achitării TVA-ului și impozitul pe profit de la societatea beneficiară reală la firma fantomă", se arată în comunicatul Poliţiei.

Concret, spun poliţiştii, ca să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, cei trei au înregistrat în evidențele contabile ale societății opt facturi de achiziție fictive, în valoare totală de 2.745.800 lei. 

Prejudiciul total cauzat astfel bugetului general consolidat al statului este de 885.742 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit, și a fost recuperat de polițiști prin instituirea de măsuri asigurătorii asupra bunurilor deținute de cele tei persoane.

Ancheta, declanşată în 2015, a fost finalizată acum de poliţişti, dosarul fiind transmis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu propunere de trimitere în judecată a celor trei orădeni.