Pe fondul frigului, dublat de lipsa acută de lemne de foc de pe piaţă, s-au înmulţit semnificativ infracţiunile ce au ca obiect furtul de material lemnos din păduri, ba chiar şi din curţile oamenilor.

Tăieri în păduri, furturi din curţi

Marţi, poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au identificat trei bărbaţi de 25, 22 şi 21 ani, toţi din Oradea, care, în aceeaşi zi, la ora 16.40, ar fi sustras din curtea unui imobil 150 kilograme de brichete pentru foc, în valoare de 1.500 lei.

Potrivit unui comunicat al IPJ Bihor, prejudiciul a fost recuperat de poliţiştii orădeni, iar celor trei li s-a întocmit dosar penal, cercetările continuând "pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale".

În aceeaşi zi, la ora 13.00, poliţiştii Postului de Poliţie Vârciorog împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Aleşd au depistat un bărbat de 51 de ani, din Vârciorog, care tăia ilegal 2 arbori, specia fag, în valoare de 600 lei, dintr-o pădure proprietate privată de pe raza localităţii bihorene Fâşca.

A doua zi, miercuri, poliţiştii de la Postul de Poliţie Hidișelul de Sus au surprins, de asemenea în flagrant, un localnic de 48 de ani în timp ce tăia fără drept 7 arbori de esenţe salcâm, cer şi carpen, de pe pășunea comunei.

În ambele cazuri, materialul lemnos, în valoare de sute de lei, a fost confiscat și va fi valorificat. De asemenea, s-au întocmit dosare penale făptaşilor, iar cercetările sunt continuate de poliţişti.

Criză fără precedent

Cele două cazuri se adaugă celor peste 160 de infracţiuni la regimul silvic - tăieri şi furturi - constatate de poliţiştii bihoreni în ultimul an, majoritatea puse pe seama crizei fără precedent a lemnului de foc pentru populaţie, generată de Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, una din ultimele decizii ale Guvernului Ponta, prin care s-a stabilit modalitatea de vânzare a lemnului din pădurile publice.

Actul normativ a redus drastic cotele de lemn de foc alocate pentru nevoile populaţiei, permiţând ocoalelor silvice să vândă materiale lemnos către persoane fizice doar dacă nu reuşesc s-o plaseze agenţilor economici în urma a două şedinţe de licitaţie publică şi a alteia de negociere directă.

În 2016, Poliţia Bihor a confiscat în total 3071 mc material lemnos, în valoare de 615.980 lei, şi a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 1,1 milioane lei. Totodată, din 20 octombrie, au fost confiscate 20 mijloace de transport -  furgonete, autoutilitare, autocamione, căruţe - cu care se transportau lemne fără documente legale.

Citiţi despre cum a ajuns încălzirea pe lemne un lux în articolul: Încălzire de lux