În casă e frig ca-n beci, iar membrii familiei sunt îmbrăcaţi ca de stradă. Doar paltoanele lipsesc. Singurul loc cald din toată locuinţa e camera fetiţei.

"Din octombrie, de când a dat frigul, ţin în priză un calorifer pe ulei, ca să nu se îmbolnăvească. Până la noi, la etajul 9, căldura urcă cu intermitenţe", povesteşte Florin, proprietarul unui apartament din Piaţa Magnoliei. Şi situaţia este aceeaşi pentru majoritatea blocurilor turn din Oradea...

Apartamente la rece

Orădeni din toate colţurile oraşului, indiferent că este vorba de Rogerius, Ioşia sau Nufărul, se plâng că de la începutul sezonului rece căldura urcă rar sau deloc în apartamentele lor situate la ultimele etaje ale blocurilor turn. "Eu stau la etajul 9. Din noiembrie, de când au venit temperaturile nocturne de 2-4 grade, la mine în apartament rareori a fost mai cald de 18 grade. Mi-e şi groază să mă gândesc ce va fi când dă îngheţul", zice proprietarul unui apartament din Rogerius.

Bărbatul spune că temperatura în apartamentele din blocurile turn scade treptat, pe cum creşte etajul la care se află. "Până pe la etajul 5 vecinii pot sta în casă îmbrăcaţi doar în tricou. Apoi, temperaturile scad până ce la ultimele niveluri deja se face frig de-a binelea", spune orădeanul. Omul e cu atât mai supărat cu cât este nevoit să achite de două ori costul căldurii, ca să nu îngheţe în case. "Pe lângă faptul că stau în frig şi plătesc la fel ca toată lumea, o să plătesc dublu şi pentru curent, pentru că ţin în priză tot timpul un calorifer pe ulei în camera copilului", zice bărbatul.

Fără presiune

Lipsa căldurii din caloriferele apartamentelor de la ultimele niveluri ale blocurilor turn este un fenomen generalizat. "În toate blocurile turn din zona Transilvaniei, Podului şi Ştefan cel Mare este frig la etajele superioare", spune Constantin Sabău, proprietarul unui apartament situat la etajul 8 al unui bloc din Ştefan cel Mare.

Fost angajat la Electrocentrale, bărbatul are şi explicaţia. "Cu presiunea cu care vine căldura din punctul termic nici nu are cum ajunge până la etajul 8. Mai sus de etajul 5 instalaţia e goală. Dacă deschizi caloriferul, vezi că iese numai aer. Etajele superioare au nevoie de mai multă presiune, un bar în plus, ca să primească agent termic. Dacă acel bar nu există, căldura se opreşte pe la etajul 5. După ce am tot sunat la Termoficare a început să ajungă agentul termic şi la etajele superioare, dar e destul să intervină o avarie, că vom rămâne iarăşi în frig", povesteşte pensionarul.

Situaţia este aceeaşi nu doar în Rogerius, ci în toate cartierele. "Majoritatea blocurilor cu 7 etaje sau mai multe au probleme cu căldura. Se întâmplă de câţiva ani", spune administratorul unei asociaţii de proprietari.

Noi, nu!

De la începutul sezonului de încălzire până în prezent, Termoficare a înregistrat 115 reclamaţii privind lipsa căldurii la etajele superioare ale blocurilor. Purtătorul de cuvânt Cristian Creţ absolvă, însă, societatea de orice vină. "Am verificat toate reclamaţiile şi în 90% din cazuri s-au dovedit nefundamentate. Termoficare a livrat agent termic în parametrii corecţi la limita proprietăţii, ceea ce înseamnă că trebuie verificate şi remediate reţelele interioare ale blocurilor", spune Creţ.

Stănel Necula, director Termoficare OradeaPoziţia e susţinută şi de directorul Stănel Necula (foto). "Noi nu am modificat nimic în reţelele noastre. Lucrăm de ani de zile după aceleaşi diagrame de livrare, calculate după normative, în funcţie de instalaţiile declarate din blocuri. Aceste instalaţii au, însă, vechimi de zeci de ani şi, dacă nimeni nu le-a curăţat, e normal să nu mai funcţioneze în parametri normali", susţine Necula.

De altfel, directorul spune că valul de reclamaţii privind lipsa căldurii la etajele superioare este caracteristic fiecărui început de sezon de încălzire. "Durează cam o lună până ce sistemul intră în regim de funcţionare ideal. După ce oamenii scot de două-trei ori aerul din instalaţii, iar agentul termic ajunge să circule prin toate caloriferele, n-ar mai trebui să fie probleme". Şi totuşi, anul acesta sunt probleme şi după două luni de la pornirea căldurii!

"E vina asociaţiilor!"

Directorul pasează responsabilitatea asociaţiilor de proprietari. "În loc să dau vina pe Termoficare, eu aş chema un instalator să verifice dacă nu cumva s-a format o pernă de aer pe instalaţie, dacă aceasta nu e colmatată cu rugină ori mâl, sau dacă vecinii de la etajele inferioare nu şi-au montat calorifere mai mari, care absorb debitul şi nu mai lasă căldura să ajungă la etajele superioare", zice Necula.

Şeful Termoficare înclină către cea de a treia variantă, mai ales că, atunci când îşi reabilitează apartamentele, orădenii îşi instalează calorifere mai mari, fără să anunţe pe nimeni. Spre exemplu, conform evidenţelor Termoficare, dacă în anul 2002 suprafaţa radiantă a unui bloc cu 20 de apartamente din strada Italiană era de 112 metri pătraţi, după repetate modernizări, în 2012 ea a crescut la 143 mp, pentru ca anul acesta să fie deja de 176 mp.

"Creşterea suprafeţei radiante înseamnă un consum mai mare de agent termic. Pentru corectarea acestui dezechilibru, ca să ajungă căldura până la ultimul etaj, trebuie mărite diametrele conductelor începând de la intrarea în bloc, măcar până la ultimul client care şi-a mărit caloriferul", zice Necula. În acest caz, orădenii care suferă astăzi de frig, indiferent că din cauza Termoficare sau a propriilor vecini, vor trebui să aştepte până la primăvară pentru înlocuirea instalaţiei interioare. Şi sigur nu le convine!

Condamnaţi la plată

De altfel, aproape că nu este zi în care reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să nu fie asaltaţi cu plângeri din partea orădenilor puşi să plătească pentru ce nu au consumat. "Oamenii sunt revoltaţi, ameninţă că nu plătesc, iar eu trebuie să adun banii ca să achit facturile, pentru că altfel ne alegem şi cu penalităţi", se plânge preşedintele Asociaţiei Aleea Sulfinei 115, Gheorghe Cacuci.

Presaţi de termenele pentru achitarea facturilor, administratorii ar lua în calcul o plată diferenţiată a încălzirii. "S-a făcut inclusiv propunerea să diminuăm suprafaţa utilă a celor de la ultimele niveluri, în funcţie de care se calculează încălzirea, aşa încât aceştia să plătească mai puţin. Dar sunt probleme. Cum stabileşti de la ce etaj începi şi cu cât să plătească mai puţin cel de la 8 faţă de cel de la 7?", întreabă Cristian Ile, administrator peste cinci asociaţii de proprietari.

Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Primăriei OradeaRăspunsul este simplu: nicicum! "Nu există nicio posibilitate legală de plată diferenţiată. Conform Legii asociaţiilor de proprietari, căldura se plăteşte raportat la suprafaţa utilă a apartamentului", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier în cadrul Primăriei. De aceeaşi părere e şi viceprimarul Mircea Mălan, responsabil cu sistemul de termoficare: "Nu văd cum s-ar putea folosi alte modalităţi de calcul decât cele stabilite prin lege. Dacă are repartitor, omul plăteşte diferenţiat, dacă nu, nu poate".

Altfel spus, orădenii care locuiesc la etajele superioare nu pot decât să tremure de frig în apartamente, fie din cauza Termoficare, fie a vecinilor. Pe care faptul că ei plătesc pentru ce nu consumă îi lasă rece...


SOLUŢIE
Doar cu reabilitare termică!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaSingura soluţie eficientă pentru ca agentul termic să ajungă şi în apartamentele de la nivelurile superioare este înlocuirea reţelelor de încălzire. Dacă ar fi dimensionate după necesităţile fiecărui apartament, noile instalaţii ar asigura circulaţia agentului termic până la ultimul etaj. Cum înlocuirea caloriferelor din blocuri ar fi o investiţie pe care prea puţine asociaţii de proprietari şi-o permit, viceprimarul Mircea Mălan spune că acestea ar putea apela la facilităţile oferite prin programul de reabilitare termică din perioada 2014-2020.

"Începând de anul viitor, pe lângă izolarea imobilului şi înlocuirea geamurilor, va fi considerată cheltuială eligibilă inclusiv înlocuirea reţelelor de încălzire din interiorul blocurilor", spune Mălan. Costurile de reabilitare a imobilelor vor fi acoperite în proporţie de 50% din fonduri guvernamentale şi 30% din bugetul local, iar proprietarii vor achita diferenţa de 20%.