Suprinzător, liberalii au avut aceeaşi reacţie la auzul veştii că primarul Ilie Bolojan şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL Bihor. Prieteni şi duşmani şi-au şoptit în barbă: "Bine a făcut!". Din considerente diametral opuse!

BIHOREANUL vă dezvăluie în exclusivitate resorturile unui gest politic care a bulversat viaţa politică locală...

Începutul sfârşitului

Ruptura s-a produs în urmă cu o lună, la alegerile pentru conducerea judeţeană a PNL, unde primarul Ilie Bolojan a luat bătaie ca-n curtea şcolii. Deşi avea asigurat un post graţie funcţiei administrative, Bolojan a fost la un pas de a nu intra pe lista celor nouă vicepreşedinţi ai filialei, adunând doar 311 voturi.

Prin comparaţie, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, cel care în urmă cu câteva luni pierdea în partid funcţia de vicepreşedinte PNL Bihor în urma conflictului iscat cu "vicele" Dumitru Voloşeniuc, a fost reales acum cu 354 de voturi. "Proscrisul" Ţîrle s-a clasat pe locul 5 într-un top al aleşilor în care Bolojan încheia lista pe locul 9.

"Domnul Ţîrle a luat atât de multe voturi pentru că l-au votat cei care au dorit să-l voteze", avea să explice Bolojan, în cimilituri, succesul preşedintelui CJ. Cuvintele primarului şi-au dezvăluit sensul o săptămână mai târziu...

Jocurile au fost făcute

Aparent, alegerile liberalilor nu aveau o miză majoră. Pentru funcţia de preşedinte candida de unul singur deputatul Cornel Popa, conducător al filialei deja din 2001, iar viitorii membri ai Biroului Permanent Teritorial (BPT) fuseseră deja stabiliţi de fiecare zonă în parte: Oradea, Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta, Ştei şi, separat, municipiul reşedinţă de judeţ.

"A existat o înţelegere conform căreia fiecare zonă să fie reprezentată după scorul din alegeri, iar cele care au avut un rezultat mai bun să primească un loc în plus. Înţelegerea nu s-a respectat", dezvăluie, în premieră pentru BIHOREANUL, Ilie Bolojan, rămas vicepreşedinte PNL la nivel naţional şi preşedinte al filialei municipale Oradea.

Aritmetica votului arată că Bolojan a atras cele mai puţine voturi tocmai din zona Oradea, areal ceva mai mare decât Zona Metropolitană, ce nu cuprinde însă reşedinţa de judeţ. "Reprezentanţii zonelor Oradea, Beiuş, Ştei şi Salonta s-au votat între ei, astfel încât municipiul, Aleşdul şi Marghita au luat fiecare mai puţin cu unu sau două locuri", povesteşte un liberal.

Demisia de onoare

Bolojan nu a acceptat înfrângerea. "La prima şedinţă am spus: "Domnilor, bun, aţi făcut-o, acum aştept demisia celor care au intrat în plus". O săptămâna mai târziu am sunat la partid. Am întrebat: "Şi-a dat cineva demisia? Nu? Atunci vă rog să luaţi act de demisia mea"", povesteşte Bolojan, dând de înţeles că, de vreme ce l-au înşelat o dată, colegii o vor face şi a doua oară.

03 Florin Birta.jpgOdată cu el a demisionat din BPJ şi consilierul judeţean Florin Birta (foto). "Cu mine a fost simplu. Zona nu m-a pus pe listă şi am candidat independent. M-am retras pentru că nu era moral să iau locul altuia", zice Birta.

Faceţi jocurile!

Adevărata miză a alegerilor pentru conducerea PNL Bihor a fost de ordin strategic. În filială circulă ideea uşor hazlie că, pe fondul crizei economice şi corupţiei din PDL, în 2012 liberalii vor ajunge la putere prin simpla prezentare la alegeri. Or, cum listele de candidaţi şi de directori de instituţii sunt aprobate de BPJ, organismul capătă o importanţă vitală.

"N-o să fie nimeni atât de prost să nu-l lase pe Bolojan să candideze din nou la Primărie, dacă doreşte, dar nici n-o să-l lase BPJ-ul să îşi aleagă oamenii cum îl taie capul", povesteşte un liberal. Şi aşa lucrurile se limpezesc...

Atacul "preventiv"

03 Dumitru Neag.jpgÎntâmplător, artizanul loviturii din 27 mai, la care s-a înregistrat succesul preşedintelui Ţîrle, a fost chiar Dumitru Neag (foto), patronul firmei Asfamixt, cel acuzat că obţine contracte privilegiate cu Consiliul Judeţean.

Şef peste zona Oradea, Neag spune că nu a făcut decât să se apere. "Jocurile nu le-am schimbat noi, ci cei de la municipiu. Prieteni din Aleşd ne-au avertizat cu o zi înainte că buletinele se fac astfel încât Neag, Ioan Oprean (fost director la Ape - n.r.) şi Călin Puia (director în Consiliul Judeţean - n.r.), liberali vechi, să iasă de pe listă, aşa că ne-am luat măsuri de precauţie", declară pentru BIHOREANUL omul de afaceri.

La mica înţelegere, candidaţii din zonele Oradea, Beiuş şi Salonta s-au votat practic între ei, pe liste scurte, ignorând municipiul şi zona Aleşd care astfel nu au mai făcut "puncte". "Măsurile" au fost atât de eficiente încât Bolojan a fost la un pas de a nu fi reconfirmat prin vot pentru un post de vicepreşedinte. "Adevărul este că nici noi nu ne-am aşteptat să ia aşa puţine voturi", spune acum Neag.

Să fie linişte!

Dumitru Neag nu înţelege, însă, demisia lui Bolojan. "Îmi pare ceva de genul: "Dacă lucrurile nu ies cum vreau, îmi iau lucrurile şi plec!". Eu lucrez în privat de 20 de ani. Acolo unde mi-am băgat banii şi mi-am ipotecat casa e normal să ordon, dar aici e vorba de un partid, e democraţie, iar majoritatea dispune". Afaceristul crede că Bolojan ar face bine să se resemneze: "Vrem să lucrăm! Mai sunt doar doi ani până la alegerile locale. Acolo unde nu avem candidaţi trebuie să-i găsim, unde sunt mai slabi să-i întărim..."

Beneficiar al jocurilor din PNL, Radu Ţîrle spune că e paralel cu intrigile din partid. "Eu nici măcar nu mi-am făcut campanie. Nu am participat la nicio negociere, nu ştiu de absolut nicio înţelegere". Ţîrle se abţine să discute gestul primarului: "Dacă există această demisie, eu o regret, dar nu o comentez, deoarece este decizia domnului Bolojan".

Deşi au trecut deja aproape trei săptămâni de la demisia lui Bolojan, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, nu a dat nicio declaraţie pe marginea acesteia. Cel care ar fi trebuit să arbitreze conflictul din filială evită apariţiile publice şi nu răspunde nici măcar la telefon. În fond, nici n-are interesul. La fel ca Ţîrle, e unul dintre beneficiarii divizării din partid. Pentru că, atâta vreme cât abia-abia poate ajunge vicepreşedinte, primarului Bolojan n-o să îi treacă degrabă prin cap să preia conducerea filialei...


"Bolojan este o forţă şi va rămâne o capacitate, dar trebuie să înţeleagă că nu poate controla partidul după bunul plac"

Dumitru Neag


VREMURI "TULBURI"
Alianţă cu probleme

03 Dumitru Voloseniuc.jpgDemisia primarului Ilie Bolojan nu a fost bine văzută nici de UDMR Bihor, care îşi pune serios problema dacă mai menţine alianţa cu PNL.

În condiţiile în care principalul partener de dialog la nivel de filiale, primarul Ilie Bolojan, a plecat de la conducerea PNL Bihor, iar principalul interlocuror în plan local a devenit preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, Uniunea se gândeşte serios să bată palma cu PDL, la fel ca la nivel central. Asta cu atât mai mult cu cât preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a fost luni de zile pe picior de război cu Ţîrle.

Efectele ar putea fi dezastruoase pentru liberali. "Asta ar însemna schimbarea mea din funcţia de vicepreşedinte a Consiliului Judeţean şi o secetă totală din punct de vedere al fondurilor alocate către primăriile liberale", spune Dumitru Voloşeniuc (foto), vicepreşedintele CJ Bihor. Încă...