Malaxorul crizei nu iartă pe nimeni. Majorarea TVA, creşterea impozitelor, scumpirea produselor şi a serviciilor vor afecta populaţia mai tare ca vipia lunii lui Cuptor.

Dacă mai adăugăm şi reducerea salariilor, creşterea şomajului şi a costului vieţii oricum mai ridicat decât în alte judeţe, şansele bihorenilor de a traversa deşertul crizei se prăbuşesc dramatic. Cam ca veniturile unui proaspăt şomer...

Drumul de Ungaria

Săptămâna trecută, cam 40% din maşinile parcate în faţa supermarketurilor din localităţile de frontieră ale Ungariei aveau număr de România, iar acest procentaj va creşte în mod cert. Speriaţi de scumpirile consecutive majorării TVA de la 19% la 24%, aplicate din 1 iulie, românii din judeţele vestice aleg să îşi facă cumpărăturile în ţara vecină.

12 Andrasik Zsolt.jpgAndrasik Zsolt (foto), directorul unui magazin situat la 60 de kilometri de graniţa cu România, spune că firma sa are deja clienţi fideli în rândul românilor. "Cumpărători din Bihor, Arad, Satu Mare sau chiar Cluj duc marfa cu baxul, că economisesc la transport", spune directorul.

Săptămânal, peste 50 de firme româneşti se aprovizionează de la magazinul lui, dar numărul persoanelor fizice este mult mai mare. "Cel mai bine se vând alimentele şi detergenţii", spune Zsolt, care crede că după majorarea TVA în România, numărul cumpărătorilor va creşte.

Speranţele comerciantului se întemeiază pe faptul că în vreme ce în Ungaria un kilogram de carne de porc costă cam 10 lei, în magazinele orădene acesta ajunge şi la 17 lei. Cu cheltuielile de transport şi cu timpul pierdut pe drum tot e mai ieftin cu 50% faţă de România!

Nu sunt bani!

12 Dan Octavian.jpgÎn ciuda preţurilor mici, firmele maghiare nu vor face avere de pe urma bihorenilor. "Statisticile arată că importurile de carne de porc din Ungaria au scăzut cu 50% în primele şase luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", zice Dan Octavian (foto), directorul Federaţiei Patronilor Bihor.

Acesta adaugă că bihorenii consumă mai puţin pentru că au sărăcit. "Vânzările de lapte, carne şi pâine au scăzut cu 20% faţă de luna martie, iar acestea sunt alimente de care totuşi, teoretic, oamenii nu se pot lipsi". În plus, conform statisticilor Ministerului Agriculturii, datorită închiderii mai multor firme producătoare, bihorenii cumpărau în urmă cu două luni cel mai scump lapte din România, cu 3-5 lei, faţă de 2,5-3 lei cât e în restul ţării. La fel se întâmplă la majoritatea alimentelor de bază.

Siliţi practic să-şi facă cumpărăturile în Ungaria, oamenii provoacă reacţii în lanţ! "Banii şi aşa puţini vor alimenta economia ţării vecine, tot mai mulţi comercianţi locali vor da faliment, iar bugetul de stat va încasa şi mai puţin, chiar dacă Guvernul a majorat TVA", zice Octavian.

Directorul Federaţiei Patronilor apreciază că înainte de sfârşitul anului rata şomajului în Bihor va creşte de la 6% la peste 10%. "Majorarea taxelor ne-a împins într-o spirală care accelerează căderea economiei. Scăderea consumului va dubla numărul falimentelor, ceea ce va diminua veniturile la buget, iar asta va impune noi reduceri de cheltuieli", adaugă Dan Octavian.

Pe ajutorul de şomaj

Dacă angajaţii din sistemul privat au fost loviţi de criză încă de anul trecut, vara asta a venit rândul bugetarilor să asiste neputincioşi la prăbuşirea veniturilor. Diminuarea salariilor cu 25% şi majorarea TVA a redus din iulie puterea de cumpărare a acestora cu peste 30%. Dacă ambii soţi sunt angajaţi la stat, multe familii se vor trezi că veniturile nu le acoperă cheltuielile cu ratele şi utilităţile. În Primărie, de pildă, unde mai bine de o treime din cei circa 712 angajaţi au salarii brute de 800 lei, aceştia vor mai primi în mână circa 470 lei! "Cam atât aş lua şi dacă aş merge în şomaj", se plânge o bugetară.

12 Eduard Florea_1.jpgÎn prezent, toată nădejdea funcţionarilor stă în compensarea promisă de primarul Ilie Bolojan. Care însă e cu semnul întrebării! "Sincer, nu ştiu de unde vom scoate bani. Legea ne obligă la scăderea tuturor cheltuielilor cu 20%, în condiţiile în care majorarea TVA a scumpit cu 5% toate lucrările şi serviciile contactate de Primărie", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al municipalităţii.

Normativul interzice acordarea de prime şi stimulente, aşa că singura soluţie ar fi creşterea grilei de salarizare cu circa 20%, pentru a ajunge la nivelul Prefecturii şi Consiliului Judeţean. Propunerea va trebui trecută prin Consiliul Local, după care sigur va fi atacată de prefectul Gavrilă Ghilea, care a primit ordine clare de la Guvern să nu aprobe nicio majorare salarială.

Vin scumpirile!

Ca să dea exemplu autorităţilor locale, prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat săptămâna trecută că instituţia va disponibiliza 12 din cei 52 de angajaţi. Restructurarea este analizată în prezent şi de conducerea Consiliului Judeţean. Doar primarul Ilie Bolojan se abţine de la disponibilizări. "În ultimii doi ani am redus 250 de angajaţi, aşa că noi ne-am făcut datoria fără să aşteptăm ordine de la Guvern", zice primarul.

În schimb, Bolojan pregăteşte pentru luna august o rectificare de buget negativă pentru a aşeza vistieria oraşului pe baze reale. La fel se va întâmpla şi la regiile locale. Directorii vor să propună municipalităţii majorarea tarifelor cu 5%, fapt care va scumpi totul, de la apa de băut şi biletul de intrare în ştrand până la taxele de parcare.

Avalanşa de scumpiri va fi suportată până la urmă tot de orădeanul de rând, care se va vedea obligat să cotizeze din ce în ce mai mult la bugetul de stat. Acea gaură neagră în care banii din taxe se varsă cu ghiotura ca să se întoarcă mărunţiş...


CRESC TAXELE!
Buni de plată

Pentru a majora încasările la buget, Guvernul a majorat impozitele pentru cei care deţin mai mult de două proprietăţi imobiliare, respectiv pentru proprietarii automobilelor cu cilindree mari. Astfel, contribuabilul va trebui să plătească un impozit majorat cu 65% pentru prima proprietate pe lângă cea de domiciliu, cu 150% pentru a doua, respectiv cu 300% pentru a treia şi următoarele.

Cum în evidenţele municipalităţii figurează circa 90.000 de imobile aflate în proprietatea a aproximativ 76.000 de contribuabili, rezultă că pentru 14.000 de locuinţe se vor percepe impozite majorate. Calculele sunt doar aproximative, pentru că Primăria nu are cum verifica dacă un orădean nu deţine, spre exemplu, casă de vacanţă în Apuseni sau de locuit în Cefa. "Teoretic, contribuabilii sunt obligaţi să declare de bunăvoie la primăria de domiciliu cea de-a doua proprietate, dar mă îndoiesc că o vor face", spune directorul economic Eduard Florea.

Impozitele majorate pentru autovehiculele cu peste 2.000 cmc se vor aplica în Oradea pe 4.387 de maşini, reprezentând 6,7% din totalul celor existente în oraş. Pentru un Audi Q7 de 4,2 litri proprietarul va datora la buget nu mai puţin de 6.000 lei pe an.