Degeaba eşti şef peste o instituţie dacă nu eşti şef pe banii ei! Cam asta pare "ideologia" politicienilor din România, de "dreapta" sau de "stânga", regăţeni ori ardeleni.

Şefii Consiliului Judeţean Bihor nu fac deloc excepţie. BIHOREANUL a dovedit-o anul trecut, când a dezvăluit că vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea s-au deplasat pe banii instituţiei la reuniunile PSD şi respectiv ALDE. Preşedintele Pásztor Sándor a comis-o, însă, şi mai rău: a petrecut două zile la Budapesta, la congresul partidului de guvernământ din Ungaria, trecând cheltuielile de transport, cazare şi chiar banii de buzunar, diurna, pe nota de plată a bihorenilor.

Administraţie la secret

De peste un an CJ Bihor a devenit la fel de transparent ca o unitate militară. Imediat după instalarea în funcţii, cei trei şefi, preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, au umplut cu clientelă de partid pseudo-agenţia de ştiri News Bihor şi biroul de presă, au uns chiar şi un "responsabil cu transparenţa", ba au schimbat inclusiv site-ul instituţiei cu unul mai colorat.

Cu toate astea, au ascuns cu străşnicie datele elementare despre cheltuirea banilor, pe produse şi servicii, dar şi deplasări, deşi alte instituţii, cum sunt cele ce ţin de Primăria Oradea, le publică din oficiu pe site-uri. În această situaţie, BIHOREANUL s-a folosit de modalitatea clasică de a le obţine, formulând cereri de furnizare a lor în baza Legii privind liberul acces la informaţii de interes public.

Poli(tico)turiştii

Răspunsurile pe care, cu chiu, cu vai, CJ le-a dat unei asemenea solicitări ce viza comunicarea cheltuielilor pentru deplasările angajaţilor şi conducerii în luna iunie a anului trecut au confirmat bănuielile că şefii Bihorului folosesc banii publici ca şi cum ar fi ai lor.

În acea lună, CJ a tocat 23.974 lei (peste 5.000 euro) pe 31 deplasări, din care 7.747 lei pentru cele făcute de Mang şi Bodea la Bucureşti, şi de Pásztor la Bruxelles. Dacă scopul vizitei acestuia din urmă în capitala Belgiei a rămas nedesluşit, BIHOREANUL a remarcat, analizând datele drumurilor făcute de primii doi că ele s-au suprapus fix cu datele la care au avut loc reuniunile Comitetului Executiv al PSD şi Biroului Permanent al ALDE în ajunul răsturnării Guvernului Grindeanu.

În acte, însă, ambii vicepreşedinţi au trecut ca destinaţii două ministere: pe cel al Dezvoltării Regionale şi pe cel al Sănătăţii. De altfel, Mang a şi recunoscut, parţial, spunând că s-a dus în Capitală atât pentru treburi de partid, cât şi administrative, dar că numai o parte din bani i-a luat de la CJ: "Am decontat doar avionul, cazarea mi-am plătit-o singur".

Globe-trotter

BIHOREANUL a repetat experienţa, pe 7 decembrie solicitând informaţiile despre cheltuielile pentru deplasările în intervalul septembrie-noiembrie. Şi, surpriză: pe lângă numărul mare al drumurilor la Bucureşti ale celor doi vicepreşedinţi, şi care au costat nu mai puţin de 17.285 lei (peste 3.700 euro), a ieşit la iveală şi că preşedintele s-a dus, tot pe banii instituţiei, la trei "comemorări" în străinătate şi un "congres", tot peste hotare.

Răspunsul transmis de CJ abia pe 8 ianuarie, arată că Pásztor a decontat pentru cele trei "comemorări", în Slovenia, Italia şi Ungaria, suma totală de 5.398 lei, iar alţi 2.170 lei pentru "congresul" de la Budapesta desfăşurat în zilele de 11 şi 12 noiembrie, sumă din care 263 lei a costat benzina pentru "autoturismul personal", 1.388 lei cazarea şi 518 lei diurna. În lista de cheltuieli, CJ nu a specificat la ce "congres" a mers şeful instituţiei, pentru a ascunde că este vorba de cel al Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, condus de premierul Viktor Orbán.

N-a fost politică

BIHOREANUL i-a cerut lui Pásztor să explice de ce a cheltuit bani publici pentru prezenţa la un eveniment politic, şi încă nici măcar nu în ţară, cu care administraţia judeţeană nu avea nicio legătură şi de pe urma căruia nu va avea niciun avantaj, acesta a motivat că prezenţa sa la congresul Fidesz "n-a fost o reprezentare politică, pentru că nu am reprezentat UDMR", fiind invitat ca şef al CJ, la fel ca omologii din celelalte patru judeţe conduse de UDMR (Satu Mare, Mureş, Covasna şi Harghita) şi ca edilii din trei municipii reşedinţă de judeţ, tot UDMR-işti (Satu Mare, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc).

"De la UDMR Bihor n-a fost invitat nimeni, numai eu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, deci ca autoritate locală", s-a apărat Pásztor Sándor, ca şi cum ar fi îndeplinit o sarcină administrativă. Că nu este deloc aşa o demonstrează totuşi faptul că Fidesz n-a chemat niciun şef de judeţ de la alte partide, ci exclusiv de la UDMR. Formaţiune ai cărei reprezentanţi, iată, transformă fără jenă leii bihorenilor în forinţi cheltuiţi peste graniţă în scop şi politicianist, şi etnicist...