Celebrul acţionar al firmei de taximetrie VIP, Călin Stana, dispărut în 2010, când pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, după ce a luat mărfuri de 1,1 milioane lei cu file CEC fără acoperire, a fost prins după 5 ani de căutări.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Stana, patron şi administrator al mai multor firme, printre care şi Felicor, acţionar al firmei de taximetrie VIP, a fost găsit de poliţişti săptămâna trecută la Cluj şi transferat la Oradea, în Arestul Poliţiei Bihor, de unde urmează să fie depus în Penitenciarul Oradea.

Stana a fost condamnat, în lipsă, la 14 ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, după ce, în calitate de administrator al SC Giadana Trading SRL din Oradea, a cumpărat în vara anului 2008 materiale de construcţii în valoare totală de 1,1 milioane lei de la mai multe firme din Oradea, Tileagd şi Timişoara, cu  file CEC şi bilete la ordin fără acoperire.

Sentinţa, dată în 2011 de Tribunalul Bihor şi menţinută apoi atât de Curtea de Apel Oradea cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai prevede că afaceristul nu are dreptul să ocupe funcţii publice ori vreo funcţie executivă sau de decizie într-o societate comercială şi nici să să fie administrator ori asociat într-o firmă pe o perioadă de 10 ani după executarea pedepsei.

Deşi hotărârea judecătorească a rămas definitivă în 2012, pe considerentul că procesul s-a judecat în lipsa lui şi nu s-a putut apăra, afaceristul a solicitat, luni, Tribunalului Bihor, reluarea dezbaterilor, cererea lui urmând să fie analizată pe 26 martie.

Călin Stana a mai fost trimis în judecată în decembrie 2009, de procurorii structurii centrale a DNA, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fiind acuzat că a aderat la o grupare care a indus în eroare 8 societăţi de leasing şi a provocat un prejudiciu de aproape 10 milioane euro.

Gruparea era condusă de patronii societăţii Rat Company Baia Mare, firmă care a vândut în acte 60 de concasoare, excavatoare şi buldo-excavatoare către diverse societăţi comerciale, prin leasing obţinut de la societăţile de specialitate înşelate. Utilajele au fost cumpărate de 22 de firme private, printre care şi SC Giadana Trading SRL, patronată de Stana. În realitate, societăţile finanţatoare erau induse în eroare, deoarece le era prezentat acelaşi utilaj de mai multe ori, într-un cadru tip «show-room», fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare.

În acest proces, Stana a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, însă soluţia nu este definitivă, procesul aflându-se în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Călin Stana a intrat în atenţia opiniei publice în februarie 2009. Atunci el a provocat un scandal mediatic, după ce municipalitatea orădeană a anulat autorizaţia de dispecerat şi de funcţionare a firmei VIP Taxi, al cărei acţionar era.

Afaceristul a organizat proteste de stradă, maşinile VIP blocând toate parcările din faţa Primăriei, iar mai apoi a participat la mai multe emisiuni la OTV, unde l-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan de dictatură şi abuz şi a dezvăluit că are o înregistrare în care oficiali ai Primăriei i-ar fi cerut mită pentru autorizarea activităţii de taximetrie.

Ulterior, Stana a depus o sesizare la DNA, acuzând un responsabil din cadrul Camerei Taximetriştilor Bihor, că i-ar fi cerut 2,8 miliarde lei vechi pentru a rezolva diferendul firmei VIP cu autorităţile locale. Până în prezent, procurorii DNA nu au făcut publice rezultatele anchetei în acest caz.

Citiţi pe această temă şi articolul "Călin Stana, acţionar la VIP Taxi, a fost arestat în lipsă"