Cinci persoane sunt la spital şi alte 35 sunt în izolare la domiciliu după ce o funcţionară de la Biroul Beiuş al Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost confirmată săptămâna trecută cu noul coronavirus. Oficiul din Beiuş a fost închis timp de câteva zile după ce s-a descoperit cazul. 

Pe lângă funcţionara în vârstă de 50 ani, care ar fi neglijat vreme de două săptămâni simptomele, crezând că e o răceală, trei colegi şi soţia unuia dintre ei, gravidă, au fost confirmaţi cu COVID-19, ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică nefiind, încă, finalizată. 

La serviciu cu simptome

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Silvia Turle avea simptome încă din 9 aprilie, iar medicul de familie i-a recomandat repaus, eliberându-i şi un concediu medical, pe care, însă, femeia l-a ignorat, întorcându-se după câteva zile la lucru, unde se ocupă de preluarea dosarelor de pensionare. 

Ea lucrează într-un birou cu alţi trei colegi, în prezent toţi bolnavi, unul dintre ei transmiţând virusul şi soţiei gravide.

Mai mult, funcţionara se ocupa, în timpul liber, şi cu vânzarea de răsaduri către sătenii din zonă, dar şi cu servicii de frizerie şi coafură, astfel că a răspândit mult infecţia. În urma anchetei epidemiologice declanşate de Direcţia de Sănătate Publică, până în prezent 35 de persoane - contacţii ei şi ai colegilor ei - au fost plasate în izolare la domiciliu. 

Starea celor 5 bolnavi, internaţi la Spitalul Municipal din Oradea, este bună, spun apropiaţii acestora. Inclusiv femeia gravidă răspunde la tratament, iar sarcina nu-i este pusă în pericol.

În anchetă 

Ancheta epidemiologică a DSP Bihor nu este încă finalizată, spune directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor, Andaluzia Coraş, care este hotărâtă să sesizeze organele de anchetă penală în cazul în care se confirmă că închiderea Biroului din Beiuş s-ar fi datorat unei neglijenţe. 

"Colegii de la Beiuş aveau instrucţiuni clare de urmat, primind recomandări şi pentru perioada de după orele de lucru. Însă, din punctul meu de vedere, vinovat în acest caz este medicul de familie, care nu i-a spus să sune la 112, dacă simptomele bolii nu cedează. Colega care coordonează Biroul Beiuş i-a recomandat să facă investigaţii suplimentare, aşa s-a descoperit că doamna este infectată", susţine Coraş.

Deşi există informaţii că Silvia Turle ar fi contactat virusul la înmormântarea unui pastor penticostal din Arad, ea neagă acest lucru, pretinzând că sunt doar "poveşti".

"I-am spus că, în caz că a omis acest detaliu, să-l spună, pentru că este important în cazul unei anchete epidemiologice. Ea a spus că nu a fost la Arad, că de fapt sunt doar poveşti şi că nu a realizat că e infectată pentru că avea o tuse productivă, nu seacă, şi nu a avut nici febră. Plus că în fiecare primăvară făcea o formă uşoară de răceală. Eu aştept raportul DSP, să văd ce am de făcut în continuare. Nu ştiu care dintre colegii bolnavi e cel care i-a infectat pe ceilalţi", zice şefa Casei de Pensii Bihor.

S-a redeschis

Surse judiciare susţin că, până în prezent, DSP nu a făcut vreo sesizare penală în acest caz. 

Cert este că, între timp, după efectuarea dezinfecţiei, oficiul din Beiuş s-a redeschis, deocamdată cu o singură funcţionară, ale cărei teste au ieşit negative, cea mai mare parte a activităţii fiind preluată de către CJP Bihor.

"De săptămâna viitoare se întorc la birou alţi 7 funcţionari, care au fost testaţi, iar rezultatul a fost negativ", a mai arătat directorul instituţiei. 

Cetăţenii din zona Beiuş pot trimite în continuare documentele, ca de pildă dosarele de pensionare, către Casa Judeţeană de Pensii Bihor fie prin poştă, la adresa din Oradea, str. Dunărea nr. 6, fie prin email, la adresele mail@cjpensiibihor.ro şi mailbeius@cjpensiibihor.ro.

UPDATE: „Eu nu am infectat pe nimeni”

După apariţia articolului, Silvia Turle, primul angajat al Casei de Pensii Beiuş confirmat cu COVID-19 a contactat reporterul BIHOREANULUI, negând atât faptul că ar fi contactat virusul după o deplasare la Arad, cât şi că şi-ar fi infectat colegii. "Eu ultima dată am fost la Arad în luna ianuarie, pe 25, când am fost liberă. A fost ultima zi când am fost la Arad. Am fost la cumnatul meu, nicidecum la înmormântare sau la botez, cum s-a spus. Sunt minciuni. Iar în biroul în care lucrez, toţi tuşeau, nu numai eu. Deodată ne-am îmbolnăvit. Este o minciună că eu am adus boala în Casa de Pensii. Eu nu am infectat pe nimeni", pretinde funcţionara.

Aceasta a refuzat să explice, însă, motivul pentru care nu a respectat întocmai recomandările medicului de familie, stând acasă doar 2 zile în perioada în care a crezut că e răcită. Femeia infirmă, de asemenea, informaţiile potrivit cărora ar comercializa răsaduri, declarând că familia ei are o grădină în care cultivă legume doar pentru uz propriu, iar în privinţa serviciilor de tuns şi coafură, zice că le prestează "doar pentru familie şi prieteni foarte apropiaţi". "Este problema mea ce fac după orele de serviciu", susține ea.

Silvia Turle este internată la Spitalul Municipal Oradea şi spune că nu are nici în prezent vreun simptom caracteristic pentru noul coronavirus. "Sunt în spital de o săptămână şi ceva, primesc tratament pentru întărirea imunităţii şi mă simt foarte bine, exact cum m-am simţit şi când am venit la spital. Eu nu am avut decât o tuse productivă care nu are nicio legătură cu coronavirusul", a mai spus femeia.