O funcționară a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor, Lucica Rozica Pantea (foto), a fost inculpată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru luare de mită, fals intelectual și complicitate  la înșelăciune.

Acuzațiile au fost aduse funcționarei în dosarul unei alte orădence, Daniela Moca, arestată toamna trecută de procurori, după ce s-a descoperit că a păcălit cel puțin 12 persoane, de la care a încasat peste 230.000 euro pentru case şi terenuri vândute doar pe hârtie.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorul Tiberiu Sighiartău, a declarat, vineri, BIHOREANULUI, că funcționara OCPI, care a fost pusă sub control judiciar, cerea între 100 și 300 euro pentru întocmirea unui document măsluit. “În perioada 2014-2015, inculpata a pretins şi a primit pentru sine sume de bani cuprinse între 200-1.000 lei sau între 100-300 de euro pentru falsificarea unor înscrisuri oficiale cu prilejul întocmirii acestora, fapte prin care a înlesnit şi a ajutat la inducerea în eroare a persoanelor vătămate de către inculpata Moca Daniela Ecaterina”, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Valoarea șpăgilor încasate de Pantea a fost estimată de anchetatori la 1750 euro şi 2.300 lei. 

În aelași dosar deschis pe numele Danielei Moca, procurorii au început urmărirea penală și față de alți doi orădeni, Danșe Core Cristian și soția sa, Camelia, patronii unei firme orădene, suspectați de spălare de bani.

“Cele două persoane sunt suspectate că, în urma unei înțelegeri cu inculpata Daniela Moca, au folosit aproximativ 150.000 euro proveniți din infracţiunile de înşelăciune şi fals, la achiziţionarea mai multor bunuri imobile”, explică procurorul Tiberiu Sighiartău.

Ancheta în cazul escrocheriilor imobiliare orchestrate de orădeanca Daniela Moca, a început anul trecut când, la solicitarea procurorilor, femeia a și fost arestată preventiv, măsură schimbată pe 10 ianuarie, în acest an, cu arestul domiciliar.

Acuzațiile aduse Danielei Moca sunt de înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, tentativă la înşelăciune și fals intelectual în participaţie improprie.

Având un birou într-o încăpere a Baroului Bihor din incinta Tribunalului Bihor, unde presta diverse servicii de copiere și redactare documente pentru avocați, Moca s-a dat drept executor judecătoresc şi a organizat licitaţii unde a scos la mezat apartamente, terenuri şi maşini ale unor proprietari executaţi silit, bunuri care sunt înscrise în registrul electronic de publicitate al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

Fabuloasa escrocherie a provocat o pagubă de 232.103 euro, adică aproape 1 milion de lei, nici până azi recuperată. Printre păcăliţi se numără mici fermieri, întreprinzători, ba chiar şi un poliţist de frontieră.

Citeşte detalii în articolul: "Ţepe de-a Moca: În doar doi ani, orădeanca Daniela Moca a strâns aproape 1 milion de lei din escrocherii imobiliare"