Trei persoane au fost internate cu forţa la balamuc. Proprietarul unui apartament s-a sinucis, iar patroana unei agenţii imobiliare a făcut atac de cord. Toţi au fost victimele unor interlopi specializaţi în înşelăciuni imobiliare.
Iniţial, escrocii, între care şi membri ai clanului Neguş, au vânat bătrâni fără rude apropiate şi fără apărare. Apoi au continuat să facă victime fără a mai ţine cont de vârsta lor. Cu complicitatea unui topograf, a unui referent notarial şi a unor funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), membrii reţelei identificau proprietăţi atractive, înlocuiau cărţile funciare originale cu altele conform cărora acestea aveau alţi proprietari, de regulă un boschetar plătit cu câteva sute de lei. În final, terenurile şi casele erau vândute rapid unor amatori de chilipiruri.
Cel puţin cinci asemenea cazuri, soldate cu un prejudiciu total de peste 200.000 de euro, au fost descoperite de poliţiştii orădeni, una din victime fiind chiar notarul Gheorghe Igna, el însuşi un personaj controversat. "Asta e, dacă am avut încredere în cine nu trebuita", spune Igna acum, cu buzele umflate...
Reţeaua
Printre escrocii anchetaţi se numără "regele înşelăciunilor imobiliare" din Bihor, Dudler Gabor, împreună cu Ernest Bretan, zis Gubo, Fechete Octav Lucreţiu, zis Marin ţiganu', Mohacs Victor, zis Robi, şi Stoica Gabor, din clanul Neguş.
În urma verificărilor, anchetatorii au făcut deja şi o arestare: referentul notarial Mihai Ciuciu. Fratele acestuia, patron al unei agenţii imobiliare şi fost referent notarial şi el, împreună cu vărul lor, de meserie topograf, sunt la rându-le bănuiţi de complicitate. Deocamdată, însă, în lipsă de probe, aceştia nu au fost puşi sub învinuire.
Din cercetările făcute până acum rezultă că referentul notarial Mihai Ciuciu, angajat la biroul notarului Bogdan Bonchiş, se ocupa de falsificarea actelor funciare. "Vărul, topograf, identifica numerele cadastrale pentru terenurile sau imobilele luate în vizor de grupare. Apoi, Ciuciu obţinea CF-ul aferent de la Cadastru şi îl falsifica. Erau două metode. Ori nota o vânzare către o persoană din grupare, ori înlocuia CF-ul cu un altul, falsificat, potrivit căruia proprietarul imobilului era un om din reţea", au explicat pentru BIHOREANUL surse judiciare.
Păcăleală mortală
Notarul Gheorghe Igna (foto), de pildă, a plătit anul trecut 50.000 de euro pentru un teren în cartierul Grigorescu pentru care reţeaua a înlocuit CF-ul original. "A venit la mine un fost client, pe care îl cunoşteam, şi mi-a adus o femeie, una Simoca, despre care zicea că are un teren la preţ convenabil. Am verificat actele cu care au venit, erau în regulă şi am făcut contractul cu ea", povesteşte notarul.
S-a prins că fusese înşelat abia după câteva zile, când a vrut să se întăbuleze la Cadastru. Între timp, CF-ul fals fusese înlocuit cu cel real, în care proprietarul era cu totul altă persoană, nu Simoca. "Asta e, sper ca Poliţia să descopere toate încrengăturile, pentru că sigur au pe cineva la OCPI. Altfel nu puteau face manevre...", se plânge Igna.
O altă victimă, Cornelia Bara, patroana unei agenţii imobiliare, păcălită după acelaşi tipar, a făcut atac de cord după ce a aflat că a pierdut 40.000 de euro. Cumpărase un teren care, în prima fază, a fost scos la vânzare de escroci chiar prin firma ei şi care valora dublu faţă de preţul cerut. În actele ce i-au fost prezentate, numele proprietarului real, Racz Zoltan, fusese însă înlocuit de Mihai Ciuciu cu cel al lui Kulcsar Ştefan, un boschetar care după tranzacţie a şi fost îndepărtat, fiind trimis în Spania.
"Bara a făcut plângere la Poliţie, dar la scurt timp a murit. A făcut atac de cord, cel mai probabil de supărare", spun anchetatorii. Norocul lor a fost totuşi că, după ce i s-au terminat banii, Kulcsar s-a întors din Spania şi, arestat, a povestit tărăşenia. Aşa au ajuns oamenii şi la Ciuciu, care a fost, la rându-i, arestat.
Filiera
Până să fie descoperită, gruparea a dat cel puţin 30 de lovituri. O spune chiar Dudler Gabor, "regele înşelăciunilor imobiliare", după cum singur se prezintă. Bărbatul, trimis deja în judecată într-un dosar în care este acuzat că a internat forţat trei persoane la balamuc pentru a se înstăpâni pe locuinţele lor, a refuzat însă să dea amănunte şi nici nu are remuşcări pentru faptele sale. Nici pentru femeia care a murit din cauza lui, nici pentru alte victime.
Anul trecut, oamenii lui Dudler au înşelat un pensionar care dăduse anunţ că-şi vinde apartamentul cu două camere. "Regele" i-a oferit în schimb o garsonieră plus o diferenţă de bani. Ulterior, însă, după ce s-a mutat în garsonieră, pensionarul a descoperit că, de fapt, aceasta fusese doar închiriată. Speriat că va ajunge în stradă, omul s-a sinucis.
De frică, dar pe bani
Câte escrocherii au făcut în total oamenii lui Dudler, ajutaţi de Ciuciu, nu se ştie. Asta pentru că, până acum, referentul notarial a refuzat să dea vreo declaraţie despre complici, susţinând că a făcut falsurile numai de frica ţiganilor.
"La testul poligraf a reieşit că a avut şi beneficii materiale. Primea cam 10% din valoarea proprietăţilor vândute. Se şi vede că a prosperat brusc: şi-a făcut casă, şi-a luat maşină...", zic anchetatorii. Oamenii legii nu exclud totuşi ca referentul să fi fost şi ameninţat, mai ales că, după cum declară apropiaţii acestuia, anul trecut i-a fost incendiată maşina. "Probabil că a vrut să se retragă, iar atunci l-au şantajat", cred poliţiştii.
Singura lor frustrare e că funcţionarii de la OCPI, care au facilitat accesul lui Ciuciu la CF-uri, au rămas, încă, neidentificaţi. "Am audiat tot personalul, dar deocamdată n-am reuşit să-i găsim complicii", spune sursa citată. Deocamdată. Dar şi când o să-şi dea drumul la gură Ciuciu...
MĂSURI
"Lupul" printre acte
Deşi înşelăciunile descoperite ridică mari suspiciuni asupra securităţii unei instituţii care gestionează proprietăţile din tot judeţul, conducerea OCPI Bihor susţine că nu mai există motive de îngrijorare. Asta deşi aici lucrează cel puţin trei persoane cercetate pentru înşelăciuni imobiliare. Unul din cele mai flagrante cazuri este al funcţionarei Mihaela Anghel, trimisă anul trecut în judecată pentru falsificarea CF-ului unei case pe care ulterior a cumpărat-o pe numele mamei, pe bani de nimic, pentru ca în final s-o revândă cu 150.000 de euro.
"Până când instanţa nu se va pronunţa definitiv, n-o putem sancţiona", susţine directorul adjunct Marcel Dragoş (foto). Pe de altă parte, spune Dragoş, chiar dacă ar vrea, angajaţii nu mai pot "mişcula" nimic. În urma unor dispoziţii de la Bucureşti, toate CF-urile se etichetează cu un timbru special şi cu un cod de bare, elemente ce nu se pot falsifica, iar colile astfel etichetate se introduc într-un program electronic anume creat. "Odată introduse în baza de date, CF-urile originale se arhivează, iar mişcările ulterioare ale proprietăţilor se înregistrează exclusiv electronic. Fiecare angajat are un cont şi o parolă. În acest fel ştim cine a operat în CF şi când", explică şeful OCPI.