După ce jurnalista Emilia Șercan, una dintre cele mai importante jurnaliste de investigație din România, a anunțat, luni, ce „operațiune de kompromat” a declanșat prin publicarea articolului despre plagiatul comis de premierul Nicolae Ciucă - dezvăluind, între altele, că a primit mesaje de amenințare, de defăimare și de intimidare, în urma cărora a depus plângeri penale, iar apoi a constatat că dovezi din dosar s-au „scurs”, fără ca Poliția să ia măsuri - fundația Freedom House România reacționează.

Într-un comunicat transmis presei sub semnătura directorului Cristina Guseth, fundația condamnă situația și atrage atenția că aceasta „este cu atât mai gravă” cu cât „atacul nedemn” a apărut după ce a publicat articolul dezvăluind plagiatul lui Ciucă.

De asemenea, Freedom House cere „autorităţilor să investigheze cu seriozitate situaţia”.

Vezi mai jos comunicatul Freedom House:

Condamnăm ferm şi fără reţinere acţiunea de compromitere a jurnalistei Emilia Şercan, în care sunt implicate, conform datelor prezentate de aceasta, tocmai instituţiile statului care ar trebui să o protejeze.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât atacul nedemn a apărut, potrivit Emiliei Şercan, după ce a publicat un articol în care dezvăluia că premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, ar fi plagiat.

Atunci au fost distribuite public poze menite să o compromită pe jurnalistă, promovate în România de site-uri aparţinând unor persoane condamnate penal.

Mai mult, o probă pe care a furnizat-o Poliţiei Române pentru a identifica autorul infracţiunii de violare a vieţii private a fost scursă din dosar în aceeaşi zi, devenind baza amplei operaţiuni de compromitere. În paralel, s-a desfăşurat şi o acţiune de muşamalizare a cazului.

Freedom House România solicită autorităţilor să investigheze cu seriozitate situaţia, cere premierului Nicolae Ciucă să se dezică de astfel de practici nedemne şi o susţine pe Emilia Sercan
”, arată comunicatul.

Informarea face trimitere și la articolul apărut luni pe site-ul PressOne, "Autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva mea. Acum încearcă să o muşamalizeze".

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, nu este pentru prima oară când Emilia Șercan a fost ținta unor atacuri.

În 2019, jurnalista a primit amenințări cu moartea, pe telefonul mobil, expeditorul fiind chiar un ofițer de poliție, care a acționat la comanda șefilor Academiei de Poliție, rectorul Adrian Iacob și prorectorul Mihail Marcoci.

Ofițerul avea să mărturisească tot în fața anchetatorilor, după ce Șercan a depus plângere.

În primă instanță, Iacob și Marcoci au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității. Procesul se judecă acum la Înalta Curte de Casație.

Citiți pe această temă articolul: „După ce a devoalat plagiatul premierului Ciucă, jurnalista Emilia Șercan a fost vizată de o „operațiune de kompromat”, cu amenințări și intimidări, apoi mușamalizări