Nici ploaia măruntă și deasă, nici cele 4 grade de afară nu i-au speriat pe orădeni, care au participat în număr mare, joi seara, la aprinderea luminițelor de sărbătoare în centrul Oradiei, care a coincis cu deschiderea oficială a Târgului de Crăciun.
Deși vremea a fost mohorâtă, participanții, mai ales copiii, s-au bucurat să vadă bradul plin cu globuri, perdelele de lumină care îmbracă toți copacii din zona Pieței Unirii, precum și, pentru prima oară, câteva clădiri importante din centru, cum ar fi Palatul Vulturul Negru, Primăria Oradea și Casa Deutsch K. Ignác, decorate de sărbătoare, ca funde roșii, brazi, ghirlande și urși polari.
Ploaie... de lumini
Luminile de Crăciun au fost pornite la ora 18 de lângă bradul montat în mijlocul Pieței Unirii, iar butonul a fost apăsat, la fel ca-n alți ani, de primarul Oradiei, Florin Birta, ajutat de o mulțime de copii, care s-au înghesuit să ia parte la momentul festiv. Micuții au fost cei care s-au arătat și cei mai fascinați de luminile care au făcut bradul să strălucească și au inundat piața centrală a urbei.
Imediat după pornirea decorațiunilor, o parte dintre participanți s-au dus să-și facă fotografii la brad, în timp ce mulți părinți au stat la rând pentru a-și fotografia copiii cu primarul, care a acceptat jovial.
De asemenea, s-au format aproape imediat cozi și la food truck-urile din târg, la plăcinte, gogoși, kürtőskalács și alte mâncăruri, precum și la standurile cu ciocolată caldă și vin fiert. Deși a continuat să plouă mărunt, orădenii au stat la rând și pentru ture în roata panoramică instalată înspre strada Avram Iancu. Pentru copiii cu vârste de până la 10 ani, prețul este de 15 lei, iar pentru celelalte persoane prețul este de 25 de lei.
Primăria cu fundă
Piața Unirii a păstrat o bună parte dintre decorațiunile din alți ani, cum ar fi figurinele de mari dimensiuni din Spărgătorul de Nuci, care „păzesc” două dintre intrările în târg, cea dinspre Vasile Alecsandri și cea dinspre Podul Ladislau.
Pentru această ediție a târgului, în schimb, toți copacii din piața centrală au fost îmbrăcați în perdele luminoase, primind un farmec aparte.
Mare trecere la public au avut și cele cinci clădiri care, în premieră, au fost decorate de Crăciun, cu sprijinul firmelor care au sediul în acestea și al unor sponsori.
Este vorba despre Palatul Vulturul Negru - pe a cărui fațadă apar ghirlande, lumini și brăduți, Palatul Episcopal Greco-Catolic - care este decorat cu steluțe, ghirlande și îngeri, alături de un îndemn religios: „Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bună învoire”, Palatul Moskovits Adolf și fiii - pe fațada căruia a apărut un brad împodobit, precum și de Casa Deutsch K. Ignác, cu ghirlande, luminițe și mai mulți urși polari.
În fine, clădirea Primăriei Oradea are coroane mari ca din brad, o panglică roșie care parcă o împachetează și mesajele luminoase „La mulți ani!” și „Boldog új évet!”. Palatul administrativ a fost împodobit cu bani de la bugetul local.
„E foarte frumos. Nu am ajuns de multă vreme, dar din câte am văzut decorațiunile sunt deosebite”, a spus o orădeancă sosită la târg cu soțul și cei doi copii.
O altă vizitatoare, venită din Drobeta-Turnu Severin în minivacanță la Oradea, s-a arătat încântată de târg și decorațiuni. „Am venit și anul trecut, fiindcă îmi place foarte mult aici. Eu cred că Oradea este cel mai frumos oraș din țară”, a spus tânăra, care nu contenea să facă fotografii.
(foto: Visit Oradea)
Gheață scumpă
În acest an, pationarul a fost mutat în Piața Ferdinand, chiar în fața Teatrului Regina Maria, care a îmbrăcat, la rându-i, straie de sărbătoare. Joi seara, din cauza ploii, nu prea mulți s-au încumetat pe gheață, dar e posibil să fi fost ținuți departe și de prețurile practicate: 50 de lei (sau 40 de lei, dacă vii cu patinele proprii) pentru 50 de minute.
Aprinderea luminilor de sărbătoare în centrul Oradiei n-a mers chiar fără cusur. De pildă, în ciuda faptului că decorațiunile fuseseră montate pe strada Iosif Vulcan, strada Nicolae Grigorescu și pe promenada Libertății, acestea nu au pornit joi seară deodată cu celelalte, probabil din cauza vreunei defecțiuni.
Târgul de Crăciun din Oradea rămâne deschis până pe 26 decembrie și programează mai multe concerte de colinde. În acest final de săptămână, programul concertelor care se vor ține în Piața Unirii este: Nicola (1 decembrie, ora 20), Alexandra Ungureanu (2 decembrie, ora 20), Ansamblul Folcloric Bihorul, care va prezenta datini de Crăciun (3 decembrie, ora 20).
În afară de centrul Oradiei, sunt decorate de sărbătoare și mai multe poduri din oraș și piațetele de cartier. În următoarele zile vor fi montate decorațiuni și la intrările în oraș. În schimb, în acest an, nu vor fi îmbrăcate de sărbătoare bulevardele.