Mai au medicamente doar pentru două săptămâni! Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu se confruntă cu o criză fără precedent după ce furnizorii au început să refuze în ultima lună să livreze medicamente la preţ redus cu până la 20%, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii 80 din 29 iunie 2015 prin care se aprobă preţurile maximale ale medicamentelor.

Primarul Ilie Bolojan a făcut miercuri o declaraţie de presă prin care a avertizat că, deşi normativul prevede ieftinirea medicamentelor scumpe de genul celor destinate afecţiunilor oncologice, farmacia spitalului este în imposibilitatea de a se aproviziona, pentru că furnizorii refuză să livreze la noile tarife.

"Firmele au dat negaţie comenzilor de medicamente spunând că sunt în imposibilitatea fortuită de a livra la preţurile contractate. Din această cauză spitalul ar putea ajunge, la rândul său, în imposibilitatea de a asigura toate medicamentele, ceea ce conduce la faptul că pacienţii ori nu pot fi trataţi corespunzător, ori trebuie să cumpere ei medicamentele, ceea ce este incorect", a spus Bolojan.

Potrivit primarului, conducerea spitalului a informat deja atât Direcţia de Sănătate Publică, cât şi Casa de Asigurări de Sănătate cu privire la situaţia creată.

Directoarea economică a spitalului, Maria Silaghi, a spus că stocurile din magazia spitalului se vor epuiza în cel mult două săptămâni. "Încercăm să tratăm pacienţii cu înlocuitori şi alte medicamente, dar dacă furnizorii nu vor relua livrările, de la jumătatea lunii august vom avea probleme", a spus Silaghi.

Potrivit directorului economic, cele mai mari probleme se înregistrează la medicamentele scumpe destinate pacienţilor cuprinşi în programele naţionale de oncologie, hepatite, HIV-SIDA şi altele. Spitalul Municipal funcţionează în momentul de faţă în regim de avarie, cu o lipsă din stocuri de circa 80 de medicamente, ceea ce pune în pericol starea de sănătate a celor peste 800 de pacienţi aflaţi sub tratament zilnic.

Reprezentanţii municipalităţii şi ai spitalului municipal au făcut apel la conducerea Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru remedierea situaţiei înainte de agravarea ei. "Facem un apel pe această cale către conducerea Ministerului Sănătăţii să facă ordine în sistem şi să oblige aceste companii să reia furnizarea de medicamente", a spus primarul Bolojan.

Edilul a precizat că situaţia de la Spitalul Municipal este general valabilă la nivel naţional. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu se confruntă deocamdată cu o criză a medicamentelor pentru că se află în plină negociere cu furnizorii a unui contract cadru de livrare a medicamentelor pentru următorii trei ani, dar nu exclude varianta ca situaţia să se înrăutăţească.