Hoţii dau iama în fermele bihorenilor. Un crescător de animale din Tărian, Alexandru Oltean, fost şef al Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, a fost păgubit cu peste 150.000 lei într-un singur an, după ce nelegiuiţii i-au furat 100 de oi, iar când i-a dibuit şi i-a dat pe mâna poliţiştilor, aceştia s-au răzbunat incendiindu-i ferma.

Ce au făcut oamenii legii? Nimic. "Nu vor, dom'le, nu vor şi pace!", răbufneşte omul, supărat că dosarul de furt a fost clasat din lipsă de dovezi, iar cel cu privire la incendiu a fost fuşerit, fiind trimis după gratii doar executantul, nu şi cei care l-au pus să-i facă scrum proprietatea.

Hoţie pe hotar

Alexandru Oltean creşte oi şi vaci încă de la începutul anilor '90, într-o fermă amenajată la marginea comunei Tărian. În vara lui 2011, când a fost prădat, avea aproximativ 800 de oi pe care le ţinea pe o păşune închiriată la marginea comunei Borş, în apropiere de frontieră. "Hoţii m-au călcat în noaptea de 25 spre 26 august. Ştiau locul, cunoşteau şi câinii, căci n-a lătrat niciunul. Au luat o parte din oi şi duşi au fost... Ciobanii au descoperit furtul a doua zi dimineaţa şi m-au chemat imediat. Am sunat la Poliţia Borş, m-am dus cu tehnician, am numărat oile cu martor... Lipseau 130", povesteşte fermierul.

După două zile de căutări pe hotarele comunelor Tărian şi Borş, ajutat de poliţiştii de frontieră şi de localnici, bărbatul a găsit 38 din cele 130 de mioare. Celelalte parcă intraseră în pământ.

La furat cu camionul

Nu le-au găsit nici agenţii Postului de Poliţie Borş care, după trei luni, au vrut deja să pună cruce dosarului, anunţându-l pe păgubaş că n-au ce-i face. Supărat, omul a continuat investigaţiile pe cont propriu. A luat la rând turmele ciobanilor din localităţile din jur, a întrebat printre săteni, doar-doar a auzit cineva ceva. După mai puţin de o săptămână de căutări, un cioban din Toboliu, Miron Hulea, îi aducea o înregistrare făcută cu telefonul mobil despre mai multe furturi de oi şi capre, printre care şi cel de la stâna lui.

Povestitorul era un ajutor de cioban, Florian Brisc, zis "Vulpe", care la un spriţ a dezvăluit hoţiile la care participase alături de doi ciobani din comuna Girişu de Criş, Gheorghe Galiş şi Alexandru Csokasi, iar printre acestea descrisese şi jaful de la stâna lui Oltean. "În înregistrare zice cum au luat oile, cum le-au dus într-un loc ferit de unde, după ce le-au smuls crotaliile, adică elementele de identificare, le-au încărcat într-un camion şi le-au scos din judeţ. Cum n-au reuşit să le ia pe toate, pe unele le-au abandonat. De aceea le-am găsit pe alea 38, că s-au întors, săracele, de unde au plecat", explică fermierul.

Galiş şi Csokasi erau bănuiţi, de altfel, şi încă de mai mulţi ani, de furturi de animale din zonă, dar niciodată nu au fost dovediţi. Chiar şi Oltean a mai avut de-a face cu ei. "În 1995, Csokasi mi-a luat 63 de oi, pe care le-am recuperat cu ajutorul poliţiştilor, chiar de la el de la stână".

Aşa-i că n-ai furat?

Cu noile indicii, Oltean s-a prezentat în ianuarie 2012 la Poliţia Borş, cerând continuarea anchetei. Singurul demers făcut de poliţişti a fost, însă, să-i cheme la declaraţii pe cei indicaţi în înregistrare, ca să-i întrebe: "Ai fost sau n-ai fost la furat?". "Păi ce aşteptau poliţiştii, să spună da?", zice Oltean.

Apoi, sătui de atâta trudă, oamenii legii au închis ancheta. "Probele administrate la dosar nu sunt concludente în ceea ce priveşte vinovăţia numiţilor", a explicat agentul şef Alin Borza în referatul în care a propus procurorilor din Parchetul Oradea neînceperea urmăririi penale. Iar aceştia, fără să mai răsfoiască dosarul, l-au şi clasat.

Punct şi de la capăt

Povestea ar fi rămas îngropată dacă Oltean nu s-ar fi plâns la şeful de atunci al Parchetului Bihor, Viorel Gavra. După ce a răsfoit hârtiile, acesta a descoperit că poliţiştii nu făcuseră demersuri elementare şi obligatorii: n-au stabilit prejudiciul, nu au ridicat telefonul cu înregistrarea incriminatoare şi nu au audiat persoanele indicate ca suspecte. "Soluţia va fi infirmată", dispunea prim-procurorul pe 2 mai 2012.

Tot degeaba, căci după încă o jumătate de an dosarul era din nou clasat. "N-au făcut minime diligenţe. Au luat nişte declaraţii, fără să le confrunte, n-au făcut un test poligraf sau o cercetare mai amănunţită în teren. Nimic!", se plânge Oltean. Supărarea lui era cu atât mai mare cu cât, între timp, hoţii mai prădaseră o fermă în Girişu de Criş, de unde au plecat cu 100 de capre. Dintre acestea, 60 au fost găsite la stâna lui Csokasi!

"Chiar nu e nimic suspect aici? Există o filieră, în legătură cu agenţii care strâng animale pentru export şi cu abatoare clandestine. Dacă s-ar vrea, s-ar descoperi o afacere de milioane. Numai că nu se vrea. Ştiti ce mi-au spus poliţiştii? Să găsesc eu oile şi atunci îi leagă pe hoţi!", zice fermierul.

Pârjol la stână

În tot acest timp, oamenii care au depus mărturii incriminatoare la adresa lui Csokasi şi Galiş au devenit ţintele unor atacuri. Marin Hulea, cel care a înregistrat mărturia compromiţătoare, a fost prins pe câmp şi bătut, familia lui ameninţată cu moartea, iar Oltean, care a îndrăznit să-i dea pe mâna poliţiştilor, a fost cât pe ce să ardă de viu într-un incendiu.

Focul a izbucnit în noaptea de 16/17 septembrie 2012, în jurul orei 3 dimineaţa, şi până să se trezească muncitorii a mistuit 6.000 de baloţi de paie şi fân. "Când ne-am dezmeticit, flacăra se extindea spre grajduri şi locuinţe. Am avut totuşi noroc că au venit pompierii repede şi au reuşit să stingă incendiul înainte să distrugă tot", spune fermierul.

Pompierii au stabilit că focul fusese provocat dinadins. Dar, din nou, autorul a fost găsit tot de Oltean. Era Ioan Paladiu, un ajutor de cioban care, după cum avea să declare în faţa poliţiştilor, fusese tocmit de Csokasi. "Csokasi i-a promis 4.000 lei ca să-mi incendieze ferma. El l-a adus la mine la fermă, el l-a dus apoi acasă. A doua zi dimineaţa trebuia să-l mai "execute" şi pe un pădurar din zona Tinca, la fel ca pe mine, dar n-a mai apucat, că l-au ridicat poliţiştii. Aveau mandat pe numele lui pentru un furt", zice Oltean. Fermierul a aflat povestea de la concubina lui Paladiu, pe care a şi dus-o la Poliţie, unde femeia a depus mărturie. Iar  incendiatorul, de altfel, apoi s-a şi autodenunţat.

La detector

Paladiu a fost dus şi la reconstituire, unde a povestit cu lux de detalii cum a pus focul, cine i-a comandat incendiul şi din ce motiv. "Scrie negru pe alb în declaraţia lui că Csokasi a vrut să se răzbune pe mine pentru că l-am dat în vileag cu furtul", explică Oltean.

Ajuns în spatele gratiilor şi condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, Paladiu cere acum să fie tras la răspundere şi cel care l-a instigat la distrugere, însă în acest caz cercetările nu s-au finalizat nici până azi. "Se lucrează la dosar", a declarat BIHOREANULUI şeful Poliţiei Oradea, comisarul şef Alin Haniş. Dosarul a ajuns aici recent, preluat de la Poliţia Borş, unde a zăcut în nelucrare.

Până una-alta, Oltean a rămas cu o pagubă de peste 150.000 lei, bani din care n-a recuperat nici măcar un leu. Speră, totuşi, ca măcar în al 12-lea ceas poliţiştii şi procurorii să-i facă dreptate, redeschizând dosarul de furt şi trimiţându-i în faţa instanţei de judecată. "Nu ştiu ce să cred, dar ori nu ştiu să-şi facă treaba, ori nu vor, ori nu pot", e concluzia femierului după trei ani în care a făcut-o pe detectivul în locul anchetatorilor. Care, e clar, în cazul lui au făcut-o de oaie...


PRECEDENT
Alte oi, acelaşi final

Păţania lui Alexandru Oltean nu e singulară. Anul trecut, BIHOREANUL prezenta povestea unui sătean din Tăut, Dorel Popa, lăsat în decurs de un an fără aproape 100 de oi şi bunuri în valoare de 10.000 euro.

La fel ca Oltean, Popa nu a aşteptat ca oamenii legii să-i caute pe hoţi, ci a apelat la ajutorul consătenilor, împreună cu care i-a şi găsit pe răufăcători, ba chiar şi o parte din animale, la un cioban din Talpoş. Chemaţi să ridice "probele", adică oile aflate unde nu aveau ce căuta, poliţiştii au binevoit să meargă la stâna din Talpoş abia după patru zile, motivând că n-au primit autorizaţie de percheziţie din partea judecătorilor.

Evident că între timp oile au dispărut de la noul "domiciliu", iar în cele din urmă cazul a fost închis, din clasicul motiv: lipsă de probe.