Furtuna fără precedent care a devastat, pe 25 iulie, Oradea şi alte localităţi din Bihor a creat pagube de peste 1 milion de euro numai clădirilor municipalităţii. Anunţul a fost făcut luni, de primarul Florin Birta, care afirmă şi că Primăria are bugetată în acest an realizarea unui masterplan pe următorii 10 ani, legat de arborii din Oradea. Pe lângă faptul că va stabili "starea de sănătate" a copacilor existenţi, documentul va stabili şi ce fel de specii vor fi plantate în viitor, având în vedere schimbările climatice.

Oraşul cere ajutor de la Guvern

"Am făcut o centralizare a daunelor provocate de furtună în cardul instituţiilor subordonate, de la spitale, la direcţii şi locuinţe, şcolile, de la Direcţia de Patrimoniu Imobiliar, şi avem o valoare de 1 milion de euro daune care vor fi suportate de municipiul Oradea. Doar la Compania de Apă am avut daune de 2,5 milioane lei. Tot acoperişul Uzinei 5 (foto), cu pompele, a fost pus la pământ, am avut noroc cu colegii de la Electrica, care au adus generatoare să nu rămână oraşul fără apă", a declarat primarul luni, într-o conferinţă de presă.

Mulţumindu-le tuturor celor care s-au implicat în limitarea pagubelor vijeliei, edilul a adăugat că o comisie din Primărie a făcut zilele acestea o analiză, solicitând inclusiv cetăţenilor să facă sesizări privind pagubele. Pentru reparaţii, municipalitatea încearcă să obţină ajutor de la Guvern.

"De mâine trei comisii vor veni să facă o evaluare a pagubelor, urmând ca după finalizare să se pornească un proiect de HG, pentru a vedea dacă reuşim să accesăm anumite sume din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru plata acestor daune. De obicei, la astfel de calamităţi sunt cuprinse inundaţiile, nu şi vijeliile", a spus Birta, arătând că este important "noi, cu toţii, să aducem la starea iniţială parcurile, oraşul, aleile".

Se caută arbori rezistenţi la fenomene meteo extreme

Potrivit unui bilanţ provizoriu al municipalităţii, până luni au fost inventariaţi "846 de arbori doborâţi la sol şi 2.093 de arbori afectaţi prin rupere, situaţi în parcuri şi pe arterele importante de circulaţie".

Inventarul este, însă, în curs de actualizare, municipalitatea urmând să primească rapoarte cu pagubele şi de la asociaţiile de proprietari.

"Am făcut această inventariere a lor pentru că în viitor va trebui să ne gândim la o modalitate de plantare a unor arbori care să fie mai rezistenţi la astfel de intemperii, la astfel de fenomene meteorologice, care probabil vor fi din ce în ce mai frecvente în zona noastră", a spus primarul Birta.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în prezent, în Oradea, cei mai mulţi copaci sunt din specia prun (aproximativ 24.000 bucăţi), arţar - 13.000 buc, frasin - 3.577 buc, nuc - 7.660 buc, plop - 1.094 buc., stejar - 1.660 buc., catalpă - 2.660 buc.

În urma furtunii, speciile cele mai afectate au fost: castan, tei, paltin argintiu, prunus, platan şi thuya.

Masterplan pe 10 ani

Primarul Birta a precizat că arborii distruşi vor fi înlocuiţi pe parcurs. De altfel, edilul a anunţat că Primăria Oradea are cuprins în bugetul pe trimestrul III al acestui an un masterplan pe următorii 10 ani, legat de patrimoniul arboricol al municipiului Oradea - plantări şi tăieri de arbori.

"Scopul acestuia este identificarea etapizată a principalelor intervenţii ce urmează a fi realizate în fondul plantat existent", se explică într-un comunicat al Primăriei.

Concret, starea de sănătate a arborilor din oraş va fi verificată. "Asta înseamnă o procedură de urgenţă, mai ales în urma acestui fenomen care s-a întâmplat săptămâna trecută. Vom demara o procedură de licitaţie pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor, identificarea riscului prezentat de către un arbore sau părţi din el şi totodată recomandarea intervenţiilor optime pentru eliminarea riscurilor", a explicat Birta.

Primarul a mai precizat că reprezentanţii municipalităţii vor solicita, în caietul de sarcini, "prezenţa specialiştilor, recomandări pentru management al arborilor, întreţinerea plantaţiilor mature de arbori din parcuri şi scuaruri, precum şi alegerea corectă a speciilor de arbori menite să înlocuiască în timp fondul plantat existent".

În acest an se încheie acordul-cadru pe care municipalitatea îl avea pe o perioadă de 3 ani, ce prevedea plantarea a aproximativ 2.500 arbori, adică 7-800 arbori/an. "În această perioadă, Primăria Oradea pregăteşte caietul de sarcini pentru următoarea licitaţie pe intervalul de timp 2024-2027, acordul-cadru prevăzând plantarea a 10.000 de arbori, 2.500 arbori/an în municipiu", se mai susţine în informarea municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!