Furtuna fără precedent care a creat haos şi pagube însemnate în Oradea şi în alte localităţi din judeţul Bihor a fost un fenomen meteorologic extrem, asemănător cu o tornadă. Specialist în meteorologie şi geografie, Alex Trandafir a explicat pentru BIHOREANUL că acest fenomen este însă şi mai periculos decât tornada, deoarece se poate întinde şi provoca distrugeri pe zeci de kilometri.

Viteza maximă a vântului în Oradea: 144 km/h

"Nu a fost o tornadă. A fost un fenomen care are aceeaşi putere şi care se numeşte, în engleză, microburst. Impactul e mai mare în cazul acestui fenomen. Viteza vântului în cazul tornadei poate ajunge până la 300 km/h, dar distrugerile sunt doar pe unde trece pâlnia sa. În cazul acestui fenomen, vântul nu are o asemenea putere, dar se întinde pe zeci de kilometri. Ieri, la staţia meteo din Oradea valoarea maximă a vântului a fost de 144 km/h", a explicat orădeanul Alex Trandafir, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Tânărul a studiat Geografie şi Management la Universitatea Loughborough din Anglia, iar acum, fiind la programul de master, studiază Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice în cadrul aceleiaşi instituţii academice. Încă din liceu, Alex a fost pasionat de meteorologie, pe care o studiază constant.

Potrivit site-ului oficial al Serviciului Național de Meteorologie din SUAmicroburst este o masă de aer care se formează în timpul furtunii, se răceşte brusc şi coboară puternic pe pământ.

"Pe măsură ce loveşte pământul, masa de aer se răspândeşte în toate direcţiile. Locul în care explozia loveşte pentru prima dată solul se confruntă cu cele mai puternice vânturi şi cele mai mari daune", se arată pe site-ul oficial.


(Sursa foto: Weather.gov)

"Masa de aer a lovit pământul pe graniţă, între România şi Ungaria, astfel că Oradea şi localităţile de lângă au suferit cel mai mult. Se poate spune şi că am avut noroc, pentru că nu s-a format grindina", a mai explicat Alex Trandafir.

Acesta opinează și că, în timpul furtunii de marți, este posibil să se fi format şi gustnado, adică un vârtej scurt, de mică adâncime.


(Sursa foto: Weather.gov)

Fenomenul meteo extrem a fost filmat integral de un alt pasionat de meterologie din Oradea, Zoltan Boros, şi publicat pe canalul său de YouTube.

Dezastru în oraş

În Oradea, furtuna a început marţi în jurul orei 17 şi a provocat, în doar câteva minute, pagube însemnate.

Furtuni şi vreme instabilă au fost semnalate în mai multe zone ale ţării. În județul Alba, o femeie de 64 de ani a murit după ce un copac a căzut peste mașina ei pe șoseaua Transalpina.

Și fenomenul microburst a fost semnalat şi în alte zone ale ţării. Pe grupul de Facebook "Furtuni România – Offical Meteo Group", ce reunește pasionaţii de meterologie, au fost publicate o mulţime de imagini şi filmări din ţară care arată impactul fenomenelor meteo extreme.

Pentru ziua de miercuri, în Bihor, meteorologii au emis o nouă informare de vreme instabilă, de tip cod galben, care este valabilă până joi la ora 2. În acest interval de timp vor fi vijelii, cu descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină.

Citiți mai multe despre furtuna de marți în articolele:

Avertizare a unui serviciu european de monitorizare: Furtuni foarte puternice ar putea lovi județul Bihor

Vijelie peste Oradea: copaci puși la pământ, acoperișuri luate de vânt. Au fost trimise mesaje Ro-Alert (FOTO/VIDEO)

Oradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

O persoană rănită în Oradea în urma furtunii. A ajuns la spital

200 de apeluri 112 în Bihor! ISU Crișana: zeci de copaci pe carosabil și mașini, drumuri naționale blocate după furtunile de marți (FOTO/VIDEO)

Distrugeri și la Aeroportul din Oradea: 16 mașini din parcare au fost avariate, un BMW nici n-a mai putut porni de pe loc (FOTO/VIDEO)

Rămași în beznă! 34.000 de consumatori din Bihor nu au curent electric, în urma vijeliilor 

Grădina Zoologică din Oradea, închisă miercuri, ca efect al furtunii

ISU Bihor: 60 de drumuri naționale și județene, blocate din cauza furtunii

Noi furtuni anunțate în Bihor: ANM a amis cod galben

Primăria apelează la orădeni să își cureţe spaţiile din jurul locuinţelor după furtuna puternică de marţi (FOTO)

Prefectul de Bihor: furtuna de marți a fost una fără precedent! Peste 11.000 de bihoreni încă nu au curent

23 de persoane rănite, după vijelia de marți din Bihor. Un bărbat cu o arteră secționată a fost operat imediat 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!