Într-o scurtă ceremonie organizată joi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, 19 elevi bihoreni au fost aplaudaţi şi premiaţi cu bani, pentru că au obţinut medii de 10 la examenele naţionale din acest an.

Ce nu s-a spus la festivitate, însă, este că pe listă trebuia să fie încă o tânără, Sonia Goilean, care a luat 10 pe linie la Bacalaureatul de toamnă, după ce la sesiunea din vară nici nu a participat, din cauză că a fost bolnavă.

Când s-au afişat notele la Bacul din septembrie, Ministerul Educaţiei a lăudat-o pe tânăra orădeancă, menţionând într-un comunicat de presă că este un caz unic în ultimii 18 ani. Acum, când să o premieze, acelaşi minister a uitat-o!

Mândria Bihorului

La ceremonia la care au participat 17 din cei 19 de elevi premiaţi - unii dintre ei fiind deja plecaţi în afara Oradiei la studii - şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Virgil Blage, a dat citire ordinului Ministerului Educaţiei "privind acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020", care prevede că absolvenţii de gimnaziu cu 10 primesc câte 1.000 lei, iar cei de liceu câte 3.000 lei.

Ordinul are şi două anexe, cu numele tinerilor merituoşi, iar rând pe rând adolescenţii au primit de la Blage câte o diplomă şi plicul cu bani.

Cei cinci absolvenţi de 10 la Bacalaureat premiaţi sunt: Mălina Mateaş, Andrei Mălan, Horea Silaghi, toţi trei de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu"; Melissa Mezei de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi Oana Vaida de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu".

Au primit premiile meritate şi 14 proaspăt liceeni care au luat 10 pe linie la Evaluarea Naţională: Ana Coita, Mihai Gherman, Alexandru Macra şi David Pantea de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu"; Elena Avram şi Iustina Iştoc de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan"; Sebastian Mraz de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu"; Alex Topai de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu"; Daria Hebriştean de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu"; Carla Moza de la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu"; Teodora Mihele de la Liceul Teologic Penticostal "Betel"; Daria Creţ de la Şcoala Gimnazială "Dacia"; Daria Drăgan şi Iulia Onaca de la Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu".

IŞJ BihorAltădată...

Inspectorul şcolar general n-a menţionat însă şi gafa Ministerului Educaţiei, şi anume că ordinul n-o cuprinde şi pe absolventa de 10 din sesiunea septembrie 2020 a Bacalaureatului. Sonia Goilean a fost singura tânără din România care a avut această performanţă.

Ulterior, când BIHOREANUL l-a întrebat de această scăpare, şeful IŞJ Bihor a spus că a observat problema încă de la apariţia ordinului şi a semnalat-o Ministerul Educaţiei. "Nu aveam cum să o premiem, din moment ce nu este nominalizată în ordin, care face referire doar la sesiunea de vară. Am sesizat la Minister treaba aceasta şi doamna ministru a promis că va emite un nou ordin, pentru rectificarea acestei situaţii. Este o realizare deosebită a domnişoarei şi doamna ministru va îndrepta situaţia", a declarat Blage. Când anume nu se ştie, la fel cum e neclar dacă fata va avea şi ea parte de o ceremonie sau va fi sărbătorită discret, departe de ochii presei, pentru ca gafa de la Bucureşti să nu mai fie pomenită.

Pe de altă parte, întrebat de ce Ministerul Educaţiei dă aceste premii cu câteva zile înainte de alegerile locale, şeful IŞJ Bihor a ridicat din umeri: "Acum a venit ordinul, acum am dat premiile".