Au salarii mari şi maşini scumpe, dar se lăcomesc la motorina şi benzina şcolii. Demisia şoferului microbuzului şcolii din comuna Sâmbăta, speriat că a fost evaluat ca "nesatisfăcător", a scos la lumină un detaliu jenant: el n-a "dijmuit" carburanţii, ca alţi şoferi, în schimb au făcut-o şefele sale!

BIHOREANUL vă prezintă încă o "poveste sătească" despre felul în care bunurile publice devin personale chiar şi când valoarea lor este derizorie.

O nedreptate 

Daniel Ursuţiu (foto) e un om de treabă, zic consătenii din Dobreşti. Nu bea, nu fumează, nu fură şi e tare muncitor, având de crescut 6 copii. În 2016, primăriţa din Sâmbăta, Mariana Laza, l-a "băgat" şofer pe microbuzul şcolii de aici, ca angajat al Inspectoratului Şcolar cu normă de 6 ore pe zi, plus alte 2 ore pe buldoexcavatorul Primăriei.

Bărbatul s-a plâns BIHOREANULUI că la finele anului trecut, în decembrie, i s-a făcut o nedreptate: a fost evaluat în lipsă şi notat cu 2.20, cât pentru calificativul nesatisfăcător. "N-am furat, am avut grijă de copii şi de maşină, n-am făcut niciun accident şi n-am luat nicio amendă", spune Ursuţiu. Şi, totuşi, a rămas fără serviciu.

Temându-se că după evaluare urma să fie dat afară şi nu l-ar mai fi angajat nimeni cu recomandări proaste, în ianuarie şi-a dat demisia. Acum e convins că a fost "lucrat": locul de şofer pe microbuzul şcolar l-a preluat în februarie un consilier local, Liviu Haidu, coleg de partid cu primăriţa PSD-istă, iar de la şcoală a fost forţat să se pensioneze şi un învăţător cu 42 de ani vechime, iar postul a revenit fiicei aceluiaşi consilier.

Absent nemotivat 

La prima vedere, un dublu abuz menit să elibereze două posturi pentru personaje cu lipici politic. Lucrurile nu sunt, însă, în alb-negru. Directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Sâmbăta, Ioana Ştefan (foto), afirmă că învăţătorul Constantin Popa s-a pensionat la cerere pentru a evita o posibilă sancţiune, fiind reclamat de părinţi la Inspectorat deoarece ba nu-şi ţinea orele online, ba o făcea sub influenţa alcoolului, postul vacantat fiind obţinut legal şi transparent de noua învăţătoare, Lavinia Haidu, prin transfer în şedinţă publică: "A terminat facultatea şefă de promoţie şi s-a transferat din Bucureşti, nu de oriunde".

Cu şoferul microbuzului problema e alta. "În perioada cât şcolile au fost închise de pandemie, dl Ursuţiu n-a fost deloc la şcoală, nici la evaluare n-a venit, deşi a fost chemat. S-a prezentat abia după, cu demisia neforţată de nimeni. Când s-a redeschis şcoala, s-a oferit să lucreze pe microbuz gratis, cu contract de voluntar, până la organizarea unui concurs", spune directoarea.

A furat pentru şefe 

Profesoara nu-i impută fostului şofer furturi de combustibili, dar asta nu înseamnă că ele nu aveau loc. "La evaluare, am descoperit că dl Ursuţiu n-a completat nicio foaie de parcurs pentru consumurile lunare de 250 litri, dar şi că alte persoane au luat motorină şi benzină plătite de şcoală de la staţia Silver, cu care avem contract", spune directoarea. Între acestea, inclusiv secretara şcolii, Florica Turcuş (foto), care are şi atribuţii de "şef coloană" în fişa postului.

Femeia, de altfel, a recunoscut BIHOREANULUI că mergea la benzinărie, atât cu canistra, cât şi cu primăriţa Mariana Laza şi consiliera acesteia, Sabina Bucurean, recent aleasă viceprimăriţă, care erau, de fapt, beneficiarele furtului. "Eu am fost la înaintare, dar motorina şi benzina n-au ajuns în maşina mea. Doamna primar a cerut, pentru ea şi consilieră. Dacă-i primăriţă, ce puteam comenta?", s-a apărat Turcuş, susţinând că îşi poate dovedi spusele cu înregistrările camerelor de supraveghere ale benzinăriei, care ar arată cum erau alimentate, pe contul şcolii, maşinile celor două şefe ale Primăriei.

Există, însă, şi bonuri incriminatoare, care demonstrează că primăriţa mergea şi singură să se "servească", numele Marianei Laza fiind consemnat ca "şofer" pe acte emise pentru "client: Şcoala Gim. nr. 1 comuna Sâmbăta".

"Prostii"

Solicitată să explice de ce atât viceprimăriţa, cât şi ea, cu un salariu lunar de 1.000 euro şi, în plus, şi patroană de magazin, s-au lăcomit să-şi alimenteze pe banii şcolii maşinile, un BMW X5 şi respectiv o Skoda Superb, primăriţa a susţinut că astea-s "prostii, găinării". "O singură dată am cerut motorină de la şcoală, de Crăciun, când am împărţit cadouri pentru copii cu microbuzul şcolii, dar directoarea a refuzat", a pretins Laza.

Previzibil, la fel a procedat şi viceprimăriţa. "Nu stau eu într-o sută de lei. Aşa cum am avut bani de maşină, pot să-mi bag şi benzină de 100 de lei. Să vină să-mi demonstreze mie secretara că mi-a pus benzină!", a zis Bucurean.

Chiar aşa. Dar poate ar fi bine să meargă nu secretara, ci oamenii legii, chiar dacă dovezile arată nişte "găinării". Până la urmă, pic cu pic se face plinul, nu?...