Dacă prin 2012 se vorbea despre o "marţi neagră" în care parlamentarii goleau de conţinut legile astfel încât, încălcându-le, să nu ajungă după gratii, după alegerile locale putem vorbi de o săptămână neagră. Ba chiar de mai multe, una după alta.

Marţea trecută, reveniţi la "lucrări", senatorii au adoptat o lege a pensiilor speciale pentru aleşii locali, după ce anterior aceasta fusese declarată neconstituţională. De ea vor beneficia de la 1 ianuarie 2017 toţi cei care şi-au dus până la capăt cel puţin un mandat, ba chiar şi foştii demnitari locali din perioada comunistă, inclusiv prim-secretarii. Păgubite vor fi bugetele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, care vor suporta o povară în plus deşi nu au bani, adesea, nici pentru iluminatul public ori pentru repararea dispensarelor şi şcolilor. Pentru noua aberaţie au votat 101 senatori din toate partidele, împotrivă doar unul singur, iar 6 s-au abţinut.

Miercuri, plenul reunit al ambelor camere a votat pentru "amnistierea" parlamentarilor care au fost găsiţi în conflict de interese după ce îşi angajaseră rudele la propriile cabinete, iniţiativa aparţinând PSD şi UDMR, dar fiind însuşită şi de PNL, UNPR şi ALDE. În total, au votat pentru 306 de senatori şi deputaţi (mulţi din totalul de vreo 550 au chiulit, dar minoritatea a fost suficientă pentru adoptare), împotrivă nici măcar unul, iar unul s-a abţinut.

Tot miercuri, deputaţii au decis că notarii infractori nu vor putea fi excluşi din profesie dacă au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, după ce luna trecută Comisia Juridică a Camerei hotăra ca avocaţii să nu mai poată fi percheziţionaţi şi obligaţi să denunţe infracţiuni. Şi tot miercuri, plenul reunit a mai făcut o ispravă, legiuind ca aleşii locali să-şi păstreze mandatele dacă, la fel, vor fi condamnaţi doar la închisoare cu suspendare. 

Am încercat, evident, să aflu cum au votat parlamentarii bihoreni. Cei mai mulţi nici nu au răspuns la telefon, iar dintre cei care au făcut-o unii au declarat că nu au participat la şedinţe şi alţii că nu-şi amintesc. Baiul e că nici nu ai cum să-i verifici, din simplul motiv că ultimul vot electronic evidenţiat pe site-ul Camerei datează din februarie. Ce s-a întâmplat atunci? O găinărie: proiectul Legii Defăimării iniţiat de Liviu Dragnea a picat din cauza chiulului reprezentanţilor PSD, însă pentru a avea un pretext să-l retrimită Comisiei Juridice, autorul a decretat, împreună cu Valeriu Zgonea (care pe atunci îi era bun tovarăş şi prieten, nu Zgorro, ca acum!), că vina a fost a "sistemului", că nu înregistrase toate sufragiile exprimate. Aşa că nu mai funcţionează!

Ce vreau să spun? Un lucru simplu: că o găinărie făcută ieri şi netaxată azi va duce mâine la o porcărie, iar apoi la şi mai multe, fără număr. Aşa şi cu Parlamentul nostru: a găsit o chichiţă ca să nu mai ştim care deputat şi senator e alb şi care negru, pentru ca zi de zi, la întuneric şi la grămadă, să poată întoarce totul cu fundu-n sus.