Miercuri seara, sala Teatrului Regina Maria din Oradea a fost martora unui eveniment emoţionant şi plin de inspiraţie: cea de-a şasea ediţie a Galei Comunităţii Bihorene, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea. Evenimentul, desfăşurat sub tema "Alegeri", a adus pe scenă şapte vorbitori care au inspirat publicul prin poveştile lor.
Printre cele mai așteptate momente a fost cel oferit de jurnalista de investigaţii Emilia Şercan, iar un episod emoţionant a fost cel în care publicul s-a ridicat în picioare când Mihai Neşu a luat premiul pentru "Proiectul Anului".
Alegeri care inspiră
La fel ca anul trecut, gala a fost prezentată de actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu, care a destins atmosfera încă de la început.
"Eu pentru a doua oară consecutiv am bucuria să călătoresc de la Cluj şi să vin în Occident. Doamne, ce frumoasă e Oradea! Am declarat asta, o zic public tot timpul, am zis că trebuie să îmi iau ceva aici, că la câte drumuri fac... Am spus asta anul trecut, când preţurile erau ca în Occident şi îmi permiteam, dar am aşteptat, şi anul acesta e mai ieftin Clujul, dacă vă vine să credeţi", a glumit actorul.
Tema evenimentului, "Alegeri", a fost reflectată de discursurile celor şapte speakeri invitaţi.
Printre aceştia s-a numărat președintele executiv al Fundației Comunitare Oradea, Cătălin Popa, orădeanul Vlad Zaha, care s-a făcut remarcat pentru faptul că a criticat felul în care autoritățile tratează consumul de droguri la noi în țară, jurnalista de investigaţii Codruţa Simina, care a vorbit despre curajul şi discernământul necesare în meseria sa, şi Luminiţa Popa, vicepreşedinta FCO, care a subliniat importanţa implicării comunitare.
Un alt moment memorabil a fost cel oferit de Paul Georgescu, înotător şi organizator al primului Campionat European de înot în ape îngheţate, care a rememorat alegerile dificile din cariera sa, inclusiv traversarea Canalului Molokai din Hawaii.
Pentru orădeanul Timmy Ghiurău, care s-a descris ca un visător de mic, cea mai dificilă decizie în faţa căreia s-a aflat vreodată a fost cea de a alege între a fi creativ şi a gândi critic. A realizat că poate alege o meserie care să le aibă în vedere pe amândouă. Aşa a devenit innovation leader-ul Volvo Cars.
Probabil una dintre cele mai aşteptate prezenţe ale serii, jurnalista de investigaţii Emilia Şercan a păşit în scenă vizibil emoţionată, dar parcă abia aşteptând să le vorbească celor prezenţi.
Ea a ales să facă dezvăluiri despre doctoratele unor oameni publici după ce a fost pusă în situaţia de a-şi realiza propria lucrare de cercetare. Ştiind ce înseamnă acest proces, cât timp şi efort implică, a înţeles că e nevoie să îşi îndrepte atenţia şi cunoştinţele jurnalistice spre investigarea tezelor de doctorat suspecte.
A văzut şi schimbări în bine ca urmare a muncii sale, printre care se numără şi apariţia mai multor instrumente de verificare a lucrărilor.
"Sunt jurnalist de investigaţii de 25 de ani, fac această meserie pentru că am crezut întotdeauna în puterea de schimbare şi mi-am dorit întotdeauna să fac să schimb lucrurile. Eu cred că în spatele motivaţiei fiecărui jurnalist este faptul că doreşte să schimbe puţin lumea şi să o facă să fie un loc mai bun pentru toţi", a spus Emilia Şercan.
De asemenea, actorul orădean Răzvan Vicoveanu a povestit despre alegerile pe care le-a făcut în cariera sa, menţionând despre o replică controversată, care a împărţit lumea în două tabere, în 2021 când a câştigat premiul UNITER pentru cel mai bun actor. Așa cum BIHOREANUL relata la vremea respectivă, el a spus "Bravo, c***e!" imediat ce a ajuns la microfon, scuzându-se apoi că este emoţionat şi explicând, totodată, că acel cuvânt este "un apelativ în Moldova". În timp ce unii au râs, alţii s-au arătat şocaţi de expresia pe care a folosit-o Răzvan Vicoveanu într-o gală dedicată teatrului şi transmisă în direct de TVR.
Actorul a spus pe scenă că nu regretă şi a motivat alegerea de a folosi acele cuvinte prin faptul că a crescut într-un cartier din Iaşi rău famat.
În picioare pentru Neşu
Un moment extrem de emoționant a fost acordarea premiului pentru "Proiectul Anului" Complexului de recuperare "Sfântul Nectarie", iniţiat de Fundaţia Mihai Neşu.
Complexul, dedicat tratamentului şi recuperării copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, a fost premiat pentru mobilizarea impresionantă a comunităţii şi finanţarea exclusiv din donaţii.
Încântat, dar modest ca întotdeauna, Mihai Neşu a mulţumit Fundaţiei Comunitare Oradea şi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect.
"Acest premiu este, în primul rând, al echipei noastre, care a lucrat neobosit pentru acest complex minunat. Sperăm ca anul viitor să fie complet funcţional şi să aducă bucurie şi vindecare atât sufletelor, cât şi trupurilor", a spus el.
Pentru că fostul fotbalist nu a putut urca pe scenă, Bogdan Bob Rădulescu a coborât la el în sală, moment în care publicul aflat în sală s-a ridicat în picioare.
Premianţii comunităţii
Pe lângă Complexul "Sfântul Nectarie", alte proiecte şi persoane marcante au fost premiate. Printre acestea, Asociaţia Help & Care a fost desemnată "Echipa Anului" pentru iniţiativa "La o cafea cu medicul", un proiect care conectează publicul cu profesionişti din domeniul sănătăţii într-un cadru informal.
De asemenea, premiul "ONG-ul Anului" a fost acordat Asociaţiei Zile Colorate, care a reuşit să aducă educaţia şi cultura în mediul rural, în comuna Suplacu de Barcău. Alexandra Lukacs a primit titlul de "Voluntarul Anului" pentru mobilizarea sa exemplară în sprijinul copiilor şi seniorilor din medii defavorizate.
Premiul "Promotor al excelenţei şcolare" i-a fost oferit lui Joshua Patrick Biro, un tânăr cu numeroase reuşite la Olimpiadele Naţionale. La doar 23 de ani, Joshua sprijină noile generaţii, în special copiii din medii defavorizate, contribuind la reducerea abandonului şcolar prin organizarea de activităţi educative.
Trofeul pentru "Excelenţa în meserie" i-a fost acordat comisarului şef Ioana Indrieş, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Bihor. Aceasta a fost apreciată pentru activităţile de educaţie rutieră desfăşurate cu copiii, dar şi pentru informarea adolescenţilor despre pericolele mediului online şi prevenirea consumului de droguri.
Asociaţia Culturală Teatrul de Copii a fost numită "Promotor al culturii şi artei". Condusă de actorul Şerban Borda, organizaţia a reuşit să facă ştiinţa mai atractivă pentru copiii din mediul rural prin spectacole interactive şi să ducă teatrul în satele bihorene.
Premiul "Liderul care schimbă lumea" a fost oferit Anamariei Creţu, care s-a remarcat prin proiecte cu impact major în comunitate, inclusiv iniţiativa "Devenind mame", oferind suport psihologic, consiliere şi activităţi pentru proaspetele mămici.
Fondurile strânse din vânzarea biletelor vor susţine două programe ale Fundaţiei Comunitare Oradea: unul destinat dezvoltării organizaţionale a ONG-urilor locale şi altul axat pe promovarea sportului, realizat în parteneriat cu CSM Oradea.