Amestec de snobism, recunoştinţă, provincialism şi performanţă, cea de-a treia ediţie a Galei Top Branduri Bihorene a umplut vineri seară, de costume şi rochii de gală, sala Teatrului Regina Maria. A fost un show reuşit până şi prin gafele moderatorilor.

Printre mulţi alţii, la eveniment au luat parte ambasadorul Republicii Populare Chineze, Huo Yezhen, consilierul comercial al ambasadei Canadei, Neil Swain, actriţa Maia Morgenstern, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor din România (UNPIR), Marian Petre Miluţ, lideri corporatişti ai companiilor Celestica, Dacia Renault, oameni de afaceri, manageri şi aleşi.

Într-un spectacol maraton de circa trei ore, moderat de jurnalista Mihaela Tatu, în organizarea UNPR, Federaţiei Patronilor Bihor, Facultăţii de Ştiinţe Socio Umane şi Point Event Oradea, au fost premiate nu mai puţin de 27 de companii angajatoare şi 11 personalităţi care s-au remarcat în ultimul an.

"Unde v-aţi angaja?"

În cadrul festivităţii, organizatorii au decernat "Ordinul Vulturul Negru al Cetăţii Oradea" managerului societăţii Plastor, Ioan Sereş, pentru excelenţă în afaceri şi preşedintelui UNPR, Marian Petre Miluţ pentru sprijinul direct, inclusiv financiar, acordat Federaţiei Patronilor Bihor atunci când era la un pas să se desfiinţeze din cauza amatorismului conducerii.

Potrivit anunţului făcut încă din iarnă, anul acesta FPB a premiat cele mai bune companii angajatoare. 50 de studenţi au înfiinţat 54 de puncte de eşantionare în 30 de localităţi bihorene, inclusiv Oradea, unde au chestionat 830 de subiecţi: "Dacă mâine ar fi să vă angajaţi, la care din companiile bihorene aţi dori să faceţi acest lucru?" a fost întrebarea adresată. Sondajul a fost făcut pe 19 domenii diferite, iar marja de eroare acestuia este de 2,3 puncte procentuale.

Conform rezultatelor sondajului, cei mai buni angajatori bihoreni sunt: Gavella (construcţii), Agroind Cauaceu (agricultură), Plastor (industrie), Tiger Amira (comerţ), Pelican (sănătate), Auto Bara (auto), RDS & RCS (servicii) şi President (turism). Pentru că la categoria "cultură, educaţie şi sport" s-au cam amestecat mere cu pere, merită menţionaţi toţi trei finaliştii: Teatrul Regina Maria (câştigătorul categoriei), dar şi Colegiul Emanuil Gojdu (educaţie) şi Gym Mar Strong (sport).

Excelenţele lor...

Acordate după criterii pur subiective, după cum a recunoscut şi Tatu pentru a descreţi frunţile celor care poate s-ar fi văzut câştigători, cele 11 premii de excelenţă au fost acordate unor personalităţi provenind din domenii diferite.

Astfel, directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a fost premiat pentru întreaga activitate, primarul de Salonta, Torok Laszlo, pentru cele mai eficiente investiţii atrase, iar managerul Auto Bara & Co, Octavian Bara, a fost declarat omul de afaceri al anului, în vreme ce directorul Novatex, Angela Tebieş, a fost managerul anului. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a fost declarat cel mai deschis politician (!), iar coordonatoarea programului de transplant în Bihor, Carmen Pantiş, a fost premiată pentru profesionalism în sănătate, ea fiind de altfel şi aplaudată de sala ridicată în picioare.

Pe lista premianţilor au mai figurat redactorul "Jurnalului Bihorean" Veronica Bursaşiu (jurnalistul anului), firma Clestica (implicare socială), compania PGS Sofa & Co (cel mai mare angajator), consulul onorific al Slovaciei în Bihor, Miroslav Iabloncsik (pentru colaborarea româno-slovacă) şi preşedintele grupului de firme European Drinks & Food, Viorel Micula (cel mai mare investitor din regiunea de Nord-Vest).

The show must go on!

De altfel, magnatul de la Rieni a ţinut faţă cu brio ghionturilor moderatoarei, care i-a reproşat că nu a găsit timp să o primească într-o audienţă, spunând că "există un timp pentru toate". "Nu le poate face domnul Micula pe toate, dar pe mine mă poate face", a glumit Tatu cu tâlc, în vreme ce milionarul a replicat în hohotele asistenţei că "dacă e pe aşa, va trebui să rezolvăm problema".

Dincolo de glumiţele lui Tatu, atmosfera a fost întreţinută de ansamblul de dansatori "Crişul", clarinetişti orădeni şi mentalistul austriac Lucca Lucian, cel care a reuşit performanţa să o vrăjească pe Anca, fata preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, devenind anul trecut ginerele lui Ioan Lucian şi preluându-i, cum se vede, numele.

"Merci!"

Măiestria artiştilor a fost însă întrecută de departe de amuzamentul răutăcios al micilor gafe din show. De exemplu, consulul onorific Miroslav Iabloncsik i-a mulţumit pentru primire "doamnei Tatoiu" spre disperarea Mihaelei Tatu, care a dat ochii peste cap.

În plus, după o seară în care a gazdele au umblat cu excelenţa sa Huo Yezhen ca şi cu oul roşu, la încheierea show-ului, când a fost invitată pe scenă pentru a decerna ordinul "Vulturul Negru", ambasadoarea Chinei, având translatorul oprit de organizatori în sală, a mulţumit politicos pentru plachetă crezând că îi aparţine.

Mirarea înaltului oaspete a fost cu atât mai mare cu cât chemat pe scenă protectorul FPB-ului, Marian Petre Miluţ, a aşteptat cuminte să îşi primească disticţia până ce, realizând ce se întâmplă, Mihaela Tatu a luat obiectul din mâna ambasadoarei decretând în "romgleză": "Asta is for him!". Expresie care ar putea defini, pe scurt, întreg evenimentul...