Situaţie mai puţin obişnuită la Inspectoratul de Poliţie Bihor, unde un agent de patrulare şi-a dat şeful în judecată pe motiv că acesta l-ar considera, fără motiv, dezechilibrat psihic.

Asupritul, agentul Gheorghe Vlad, pretinde că şefii îl persecută neîntrerupt cu calificative mici, iar de anul trecut l-au tras definitiv "pe dreapta" după ce i-au ridicat arma de serviciu şi l-au mutat, în batjocură, zice el, la poarta Poliţiei Oradea. Ca atare, s-a răsculat şi a cerut în instanţă să i se comunice care sunt problemele psihice de care suferă, iar dacă nu le are, şefii să-i returneze arma ca să poată ieşi din nou în stradă. Căci acolo simte că e locul lui, la prins bandiţii...

Un poliţist mai altfel

Poliţist în cadrul patrulelor stradale, agentul Gheorghe Vlad a avut mai multe dispute cu şefii. De fapt, a şi fost obligat să plece din Poliţie, în anii 90, în circumstanţe neclare, şi a revenit abia după plecarea fostului şef de la municipiu. "A fost un abuz al fostului şef Alexandru Muşet", spune poliţistul, declarând că şi atunci, şi acum, şefii "au ceva" cu el. "Mi-au reproşat că nu lucrez, că nu intervin la apelurile 112, că nu dau amenzi. Păi, pentru asta sunt poliţist?! Eu rezolv situaţiile conflictuale prin vorbă bună", povesteşte Vlad.

Actualul şef al Poliţiei Oradea, comisarul şef Gheorghe Lenghel spune însă altceva. "I s-a atras atenţia în mai multe rânduri că a a avut un comportament neadecvat. Din această cauză nu a avut calificative foarte bune", explică Lenghel, aducând ca exemplu faptul că agentul a fost prins că nu se afla în zona de patrulare când a fost verificat şi, personal, i-a confiscat mai multe coafe albe, pe care le prindea peste chipiu, la fel ca poliţiştii rutieri.

Voia linişte şi pace

Şeful îl suspecta că opreşte maşinile în trafic, fără să aibă acest drept. Dar "coafa" neprinsă e poliţist cinstit şi se poate declara persecutat. "Au ceva cu mine. De ce aş fi eu mai prost ca alţii, de-mi scad calificativele? Şi cine zice că eu nu am voie să port coafă?", se grozăveşte Vlad.

Cert e că, în februarie anul trecut, agentul a cerut să fie mutat din stradă într-un loc mai călduţ, la un post de Poliţie din judeţ, "unde-i linişte şi pace, oamenii se cunosc, nu sunt atâtea probleme". A făcut raport, dar..."Ce credeţi? Din tot judeţul nu s-au găsit decât două posturi, unul hăis, undeva la Marghita, iar altul cea, la Căpâlna. Bine că la fosta secretară a comandantului Lenghel, Adina Balogh, care a furat miliarde din banii asociaţiei şi e cercetată pentru fraudă, i-au putut găsi post de ajutor de şef de post aproape, la Toboliu. Eu, care n-am greşit cu nimic, am fost trimis la Căpâlna", se plânge Vlad. Chiar şi aşa, a acceptat. Iar de aici a început scandalul...

Prins cu minciunica

După nici cinci zile de "linişte şi pace", s-a cerut înapoi pe stradă, la bandiţi. Teoretic, avea un motiv întemeiat. Tatăl său era grav bolnav, îi amputaseră picioarele. "M-am gândit cu soţia că o să-l aducem la noi şi trebuia să o ajut. Am şi primit aprobarea să vin acasă". Câteva săptămâni mai târziu, însă, fostul adjunct al Poliţiei Oradea, comisarul Cosmin Pantea, acum procuror, a verificat motivele invocate de Vlad şi a descoperit că subofiţerul minţise. Nu-şi vizitase de luni de zile tatăl, nici la casa părintească şi nici de când era în spital, darămite să-l fi adus spre mai bună îngrijire în casa proprie.

Sancţionat cu mustrare, Vlad pretinde că ancheta a fost făcută din răutate. "L-am mai ţinut în spital, că mi-era greu. Nu-mi spune nimeni când sunt eu pregătit să-l aduc. Trebuia să ne acomodăm, să ne pregătim". De altfel, a şi atacat decizia de sancţionare, la Bucureşti, unde i-a fost anulată. Însă nu pentru că ar fi fost nedreaptă, ci pentru că membrii comisiei disciplinare n-au respectat întocmai procedura. "A fost anulată, asta e important", zice el.

Un pic ciudat

De la episodul respectiv, însă, Vlad susţine că şefii l-au luat la ochi. Îl controlau "abuziv" în timpul patrulărilor, iar din iunie i-au ridicat arma din dotare şi l-au mutat cu serviciul la poarta Poliţiei Oradea, pentru 6 luni. "Au zis că aş avea probleme psihice, că există unele sesizări împotriva mea. Vă zic eu, sunt minciuni, invenţii ale colegului Rengle Sorin".

Iar ca să demonstreze că e normal, şi-a pus soţia să-i facă o caracterizare, personal, în faţa şefilor şi a psihologului. "Degeaba. A dat domnul Bucur o dispoziţie, să mă duc la consiliere, 6 luni, o zi pe săptămână. Mă punea psiholoaga să mă culc pe pat, să dau din mâini şi picioare, să desenez copăcei. No ştii ceva? Am fost de patru ori, după aia am făcut raport că refuz şi nu m-am mai dus!". Aşa se face că, la expirarea perioadei, suspendarea i s-a mai prelungit cu 6 luni.

Ca atare, omul s-a răsculat şi l-a reclamat pe şeful IPJ în instanţă, cerând să i comunice care sunt problemele psihice de care suferă, iar dacă nu le are, să-i dea arma înapoi ca să poată ieşi în stradă. "Eu am 2 ani de şcoală militară, nu-s încadrat direct, ca alţii. Sunt manierat, civilizat, n-am avut probleme, sunt un poliţist model, nu ca alţii, bandiţi şi hoţi. Că au fost destule exemple. Mă doare bătaia asta de joc, manevrele şefului, că abuzează de bunătatea mea". Şi serveşte pe loc argumentul suprem: "Dacă nu credeţi, o aduc pe soţia"...


12-Ioan-Lenghel.jpgÎNDĂRĂTNIC
Refuză să-şi trateze "tulburările"

Rugat să explice motivele pentru care agentului Gheorghe Vlad i s-a ridicat arma de serviciu, comisarul şef Gheorghe Lenghel (foto), şeful Poliţiei Oradea, susţine că nu poate. "Arma a fost ridicată în urma unor evaluări psihologice care s-au făcut anul trecut în instituţie, la propunerea psihologului unităţii, care a considerat că agentul nu oferă garanţii că o va folosi regulamentar. Mai mult nu pot să spun".

Lenghel susţine, însă, că evaluarea psihologică s-a făcut pentru întreg personalul Poliţiei, şi nu a fost doar o răzbunare împotriva lui Vlad, aşa cum lasă acesta să se înţeleagă. Atâta doar că el a fost singurul găsit mai "tulburat". "Nu înţeleg de ce nu se conformează recomandărilor făcute de psiholog, care i-a cerut să se prezinte la consiliere timp de 6 luni. Pentru că nu a făcut-o, psihologul a prelungit perioada fără armă", se întreabă ofiţerul.