Târâţi în război

Suporterii FC Bihor din galeria Peluza Nord Oradea şi-au exprimat, printr-un comunicat dat publicităţii joi, nemulţumirea faţă de faptul că "am fost târâţi în acest război mediatic fără voia noastră, fiind acuzaţi (n.r. - de către prefectul Gavrilă Ghilea) că am fi fost manipulaţi de un partid aflat în opoziţie, prin senatorul Cornel Popa".

Fanii echipei-fanion a judeţului arată că duminică, la statuia lui Mihai Eminescu, unde au fost depuse coroane de flori pentru marcarea a 162 de ani de la naşterea poetului, au fost prezenţi "7-10 susţinători" ai clubului, iar două ore mai târziu acelaşi grup s-a alăturat unui altuia, de aproximativ 25 de persoane - "bătrâni, tineri sau oameni în plină maturitate" - care au manifestat în zona Bisericii Sf. Ladislau "în mod paşnic, intonând Imnul Naţional, fluturând tricolorul şi scandând împotriva sistemului actual".

În ce priveşte motivul protestului, suporterii FC Bihor spun că "singurul lucru care i-a mobilizat pe tineri a fost lehamitea faţă de situaţia în care s-a ajuns", iar în aceste condiţii "logica argumentului prefectului nu are niciun sens, având în vedere că tinerii au fost prezenţi şi la statuia lui Eminescu cu două ore înainte de protest, adică acolo nu ar fi avut nimeni motivaţia de a-i mobiliza la depunerea de flori".

Pentru a nu da loc niciunei interpretări, Peluza Nord susţine că "nu am fost contactaţi de Cornel Popa sau de alte persoane apropiate acestuia ori ai vreunui partid aflat la Putere sau în Opoziţie", şi că suporterii nu vor accepta niciodată să facă jocurile cuiva.

Şi noi suntem români!

În comunicat se mai spune că suporterii FC Bihor au aceleaşi probleme ca oricare cetăţean şi, tocmai de aceea, cere să nu mai fie consideraţi nişte huligani. "Ne e greu să vedem cum părinţii fac tot felul de calcule pentru a ieşi la liman cu plata utilităţilor. Ne e greu, studenţi fiind, să ne găsim un loc de muncă. Ne e greu să trăim într-un sistem corupt, să ni se ceară bani pentru a fi trataţi în spitale aşa cum se cuvine. Nu poate să nu ne înduplece faptul că un batran îşi dă toata pensia pe medicamente. Ne e greu să ne uităm nepăsători la necazurile întregii ţări. Avem şi noi familii, părinţi şi bunici pensionari, unii slujbe prost plătite, alţii fac parte din sistemul infect de învăţământ, şi nu vrem ca unica soluţie pentru un trai decent să fie emigrarea", spun suporterii.

Peluza Nord protestează pentru că "se încearcă inducerea ideii că suporterii ar fi cetăţeni de mâna a doua, huligani, golani şi derbedei cu gândul doar la bătăi. Se încearcă minimalizarea opiniei acestora, încadrarea lor intr-o speţă josnică, se uită faptul că şi suporterii au locuri de muncă, familii, părinţi, iubite".

În fine, fanii FC Bihor arată că sunt "un grup apolitic şi independent", fără "simpatii nici către partidele aflate la putere, dar nici către partidele aflate în Opozitie", din punctul de vedere al suporterilor toată clasa politică de dupa 1989 folosindu-se de "acelaşi sistem corupt, indiferent de partidul aflat la guvernare".