Anchetă în Poliţia Bihor după ce un subofiţer din Salonta a fost reclamat de părinţii a două adolescente că le-a hărţuit sexual fiicele.

Agentului Florin Vida i s-a pus pata pe fetele de 15 ani în incinta Liceului Agricol, pe care îl are în supraveghere ca poliţist de proximitate, potopindu-le cu propuneri necurate. Asta, până săptămâna trecută, când adolescentele l-au pârât părinţilor, iar aceştia i-au făcut plângere la şefi, să-l răcorească...

Poliţistul de lângă noi

Cele două eleve l-au cunoscut pe agentul Florin Vida la şcoală. Bărbatul de 40 ani e subofiţer la Serviciul Poliţiei de proximitate din Salonta, de 3 ani având în grijă şi Liceul Agricol, unde era prezent în fiecare dimineaţă, la începerea orelor ori când trebuia să aplaneze vreun incident.

Povestea cu hărţuirea sexuală a început în urmă cu câteva săptămâni, după cum a povestit BIHOREANULUI una dintre ele, Lia. Fata se încăierase în iarnă cu o colegă dintr-o clasă mai mare, iar poliţistul a fost chemat să tranşeze disputa. "După aceea, m-a mai oprit prin oraş să mă întrebe ce mai fac, dacă vreau să mă ducă acasă cu maşina, dar am refuzat de fiecare dată", zice adolescenta.

"Mi-eşti datoare"

La începutul acestei luni, spune Lia, poliţistul i-a cerut numărul de telefon. I-a zis că ar putea avea nevoie de ajutor pentru a găsi o persoană în satul ei, aşa că i l-a dat.

În scurt timp, însă, puştoaica a început să primească sms-uri cu tentă sexuală. Cum nu ştia numărul expeditorului, la unele a răspuns din curiozitate, ca să afle cine era necunoscutul, dar replicile acestuia erau evazive. "Îmi spunea că e cel care mă veghează, că e la poarta şcolii, în fiecare zi, îmbrăcat în albastru. I-am zis să-şi dea numele, că nu ştiu. Nu m-am gândit nicio clipă că ar putea fi poliţaiul!".

După câteva zile, bărbatul a oprit-o în curtea şcolii, să-i reproşeze că nu-i răspunde la sms-uri. "I-am zis că n-am ştiut că erau de la el şi l-am întrebat ce vrea. A zis că îi sunt datoare din iarnă, când m-am certat cu colega, şi că vrea să ne întâlnim"...

Alta la rând

În paralel, tot la începutul lunii, agentul Vida a pus ochii pe încă o fată, Carmen, consăteană de-a Liei, chiar prietenă cu aceasta. "Mi-a cerut numărul de telefon, că vrea să stea de vorbă cu mine. I l-am dat", a povestit fata BIHOREANULUI.

Pe 10 iunie, Carmen a început, la rându-i, să primească sms-uri şi i le-a arătat Liei. Când a văzut numărul expeditorului, aceasta şi-a dat seama imediat cine era şi i-a spus şi prietenei. Speriate, fetele s-au destăinuit apoi părinţilor, care au decis să-l reclame pe poliţist la şefi. Dar nu înainte de a avea dovada că fetele spun adevărul...

"Cum facem dacă nu mă pot abţine?"

Când subofiţerul le-a trimis noi mesaje, fetele nu le-au mai şters din telefoane, ci i-au intrat în joc, răspunzându-i. Individul le propunea întâlniri şi uneia, şi celeilalte, cu aceleaşi texte, invitându-le "să stăm împreună o oră", "când se face seară". Când Lia a acceptat, bărbatul a stabilit că "rămâne să ne vedem după ce se face noapte şi cred că trebuie să stăm împreună o oră". Când adolescenta i-a spus că "nu pun botul", i-a răspuns cu jigniri. "Cred că faci figuri. Eşti ieftină. Vrei să-ţi spun personal? Eşti fff ieftină".

Cealaltă, Carmen, i-a replicat la început poliţistului că va cere voie de la părinţi să iasă cu el, dar Vida i-a zis că nu mai vrea. A doua zi s-a răzgândit, revenind cu noi mesaje, moment în care mama copilei a luat "conducerea". De pe telefonul fiicei, a acceptat întâlnirea ca şi cum ar fi fost ea. "Te sun pe la 9 (21.00, n.r.), stai cu mine o oră. Vrei sau nu?", i-a transmis poliţistul. "Da", a zis femeia, iar Vida a continuat: "Dar să nu te dai la mine, că sunt foarte ruşinos", "Într-o oră poate te apropii de mine un pic mai mult şi nu rezist", "Poate mă atragi", "Te ştiu şi arăţi fff bine şi poate nu rezist. Deci cum facem dacă nu rezist şi nu mă pot abţine?", a întrebat Vida.

Demascat!

Cum răspunsul a fost "Nu ştiu", tot el a dat soluţia: "La 9.30 ajung. Te tzuc toată. Te sărut toată. Sper că nu ai reţineri". "Nu, cum să am", a fost răspunsul care l-a mulţumit şi l-a făcut să precizeze: "Bine, te sun când ajung". Ghinion, însă, căci la următorul sms, în care o întreba "Vii?", răspunsul a fost "Nu", ceea ce l-a scos din pepeni.

"Chiar ai crezut că merg pentru o naşpa ca tine?", a transmis poliţistul, moment în care mama adolescentei s-a deconspirat şi l-a sunat să-i ceară socoteală. Speriat, Vida ar fi încercat să dreagă lucrurile, pretinzând că nu ştie despre ce era vorba, pentru că aparatul fusese la un prieten, pentru ca în final să închidă telefonul ca şi când ar fi pierdut semnalul.

În cercetări

Lunea trecută, cele două adolescente, însoţite de mame, s-au prezentat la şeful Poliţiei Salonta, comisarul Cosmin Şarba, reclamând comportamentul agentului. "Am vrut să fac o sesizare la Oradea, dar m-am dus întâi la Salonta. I-am arătat comandantului telefonul cu apeluri şi mesaje şi l-am întrebat dacă Vida e verificat la cap. La anii lui, că are peste 40, să facă aşa ceva, să-şi bată joc şi să le trimită fetelor asemenea mesaje?", s-a plâns BIHOREANULUI mama Liei.

În aceeaşi zi, subofiţerul a fost chemat să dea explicaţii, întâi la Salonta, apoi la Oradea, unde conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie a dispus declanşarea unei anchete de către ofiţerii Biroului Control Intern, care au şi chemat ambele părţi la audieri.  

Rămas fără replici

BIHOREANUL a aflat că agentul nu e la prima reclamaţie de acest fel, dar cele precedente fuseseră clasate. "A tot chemat-o pe fiica mea la întâlniri şi, când fata n-a mai vrut, a venit noaptea la mine la poartă, cu maşina Poliţiei, cu girofarul pornit. Am reclamat peste tot, la Poliţia Salonta, la Oradea, dar nu s-a făcut nimic. La un moment dat s-a oprit singur. A fost mutat o vreme", şi-a amintit o altă salontancă păţită, Ana Todincă.

Cum înfruntă subofiţerul acuzaţiile? Contactat telefonic de BIHOREANUL, s-a dat în misiune, promiţând că va reveni după, dar n-a mai făcut-o. Ba dimpotrivă, n-a mai răspuns nici la apeluri, nici la sms-uri, nici la mesajele lăsate pe contul său de Facebook.

Mutat

Singurul care i-a luat oarecum apărarea este directorul liceului, Adrian Szatmari, care consideră greu de crezut că poliţistului, proaspăt căsătorit şi cu nevastă tinerică, i s-au aprins călcâiele după puştoaice de clasa a IX-a. "Fetele sunt mai zvăpăiate, eu sper ca acuzaţiile să nu se confirme, pentru că îl cunosc şi pe domnul Vida. E poliţist la noi de 3 ani şi cu ajutorul lui am rezolvat multe probleme. De ce să-şi fi pus mintea cu două minore?".

Din câte se pare, părinţii fetelor nu au de gând să depună o plângere la Parchet împotriva agentului, pentru a-l nenoroci, aşa că dacă va fi găsit vinovat în urma cercetării, singura sancţiune pe care o riscă este una disciplinară, care poate varia de la un simplu avertisment până la pierderea uniformei.

Până la decizie, agentul a fost mutat de la Poliţia de proximitate la Ordine publică, ca să nu mai dea ture prin şcoala puştoaicelor pe care visează să le "tzuce peste tot". Decât să umble după fuste, mai bine să alerge după beţivi, hoţi şi bătăuşi...


ACHITARE
Judecat pentru fals

Agentul Florin Vida nu e la prima încurcătură penală. În 2008, subofiţerul a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar deschis de Parchetul Curţii de Apel Oradea, iniţial împotriva fostului şef al Poliţiei Salonta, Alexandru Roxin, acuzat că ar fi pălmuit o femeie care venise la sediul instituţiei să-şi reclame fostul soţ pentru tâlhărie.

Vida a devenit apoi părtaş în dosarul lui Roxin, procurorii reţinând că, la cererea şefului, ar fi falsificat registrul de acces în unitate în aşa fel încât să reiasă că în ziua în care femeia a fost la sediul Poliţiei, Roxin figura ca fiind plecat din localitate.

La procesul judecat la Curtea de Apel Craiova şi apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atât Roxin cât şi Vida au fost achitaţi, pe considerentul că nu au săvârşit faptele imputate.